Održan seminar o zločinu iz mržnje nad osobama s invaliditetom

young-invalid-woman-wheelchair-14770512U organizaciji Europske mreže za neovisni život (European Network on Independent Living - ENIL), Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR/OESS), održan je dvodnevni seminar o zločinu iz mržnje nad osobama s invaliditetom, od 13.-14.10.2014. u Zagrebu. Na seminaru su govorile Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, Joanna Perry, savjetnica za zločine iz mržnje u Uredu za demokratske institucije i ljudska prava pri OESS-u, Jamie Bolling (ENIL), odvjetnica Ines Bojić i Paul Giannasi iz Ministarstva pravosuđa Velike Britanije. Na seminaru je sudjelovao savjetnik Pravobraniteljice Josip Grgić.

Prema ODIHR-u, 'zločin iz mržnje' definira se kao kazneno djelo motivirano predrasudama prema osobama s invaliditetom ili osobama koje se doživljava kao osobe s invaliditetom. Zločin iz mržnje može započeti kao vrijeđanje, pisanje uvredljivih poruka upućenih osobama s invaliditetom, pljuvanje, 'bullying', ili fizičke napade na osobe s invaliditetom ili njihovu imovinu. Vrlo je važno ne ignorirati takozvane manje incidente, zbog toga što oni često postaju učestaliji i ozbiljniji ukoliko se ne sankcioniraju. Prepoznavanje i rješavanje zločina iz mržnje značajno je i u kontekstu deinstitucionalizacije, zbog toga što s povećanjem broja osoba s invaliditetom koje žive u zajednici raste i opasnost povećanja broja zločina iz mržnje.

Na seminaru sudionice i sudionike upoznalo se s time koliko su rašireni zločini iz mržnje protiv osoba s invaliditetom, kakve posljedice ostavljaju na žrtve te koji se problemi javljaju prilikom rješavanja slučajeva zločina iz mržnje. Također predstavljeni su primjeri dobre prakse u rješavanju slučajeva zločina iz mržnje protiv osoba s invaliditetom.

Predstavnik britanskog Ministarstva pravosuđa Paul Giannasi, između ostaloga je dao pregled statističkih podataka o kaznenim djelima prema različitim osnovama u Engleskoj i Walesu tijekom 2012. i 2013. godine, s naglaskom na usporedbu počinjenih kaznenih djela i donesenih pravomoćnih presuda u tim predmetima. Iz priloženih podataka je vidljivo da je razmjerno visok postotak donesenih pravomoćnih presuda kada se radi o diskriminaciji na temelju spolne orijentacije.

Diskriminacijska osnova      Pravomoćne presude      Počinjena djela            
Rasa                                     35 885                         154 000           
Religija                                   1 573                           70 000
Spolna orijentacija                    4 267                           39 000
Invaliditet                                1 841                          62 000
Transrodnost                              361                           ? (podatak nepoznat)

Na seminaru je najavljen skorašnja objava Vodiča o zločinu iz mržnje.

Više detalja o događaju dostupno je na stranicama Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom gdje se nalaze i materijali sa seminara.