Pravobraniteljica predstavila knjigu Seksualno nasilje – Mitovi, stereotipi i pravni sustav autorice doktorice Ivane Radačić

radacic knjiga seksualno nasiljePravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić sudjelovala je u petak, 3. listopada 2014. godine u prepunoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića kao jedna od predstavljačica na predstavljanju knjige Seksualno nasilje – Mitovi, stereotipi i pravni sustav, autorice dr. sc. Ivane Radačić, Više znanstvene suradnice na Institutu Ivo Pilar. Knjigu su uz pravobraniteljicu predstavile prof. dr. sc. Ksenija Turković, sutkinja Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i prof. dr. sc. Biljana Kašić, feministkinja i profesorica sa Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.

Pravobraniteljica je u svom predstavljanju naglasila važnost ove jedinstvene knjige za našu sudsku praksu, ali i teoriju, skrećući pozornost prisutnima na brojne mitove i stereotipe prisutne u našem društvu kada govorimo o seksualnom, obiteljskom i partnerskom nasilju, ali i spolnom uznemiravanju. Istaknula je kako ih je autorica sve redom vješto raskrinkala kroz vrlo oštru kritiku naše sudske prakse i zakonskih rješenja nudeći potpuno nov model zakonskog i sudskog tretiranja kaznenog djela silovanja. Pravobraniteljica, osim što je podijelila veliko iskustvo Institucije kojoj je na čelu vezano za sve oblike seksualnog nasilja, dala je i kratak pregled statistike koja ukazuje na značajan stupanj nebrige i nesenzibiliziranosti društva i države u cjelini za seksualno nasilje kao i za žrtve istog. No, istaknula je i pozitivne pomake, kao što su Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja, te potpora koju je Institucija pravobraniteljice dala ne samo nastanku ove knjige kroz svoj autoritet i konkretno djelovanje, već i svim ostalim ugroženim skupinama koje bez institucionalne artikulacije svog problema ne bi imale priliku biti saslušane – žrtve spolnog uznemiravanja – prvenstveno u sferi rada i zapošljavanja, ali i obiteljskog, partnerskog, seksualnog i svakog drugog nasilja koje ugrožava ravnopravnost spolova. Zaključila je kako smatra da knjiga Seksualno nasilje – Mitovi, stereotipi i pravni sustav predstavlja izuzetan doprinos poboljšanju i standardizaciji jednog vrlo osjetljivog i delikatnog područja prava koja će zasigurno poslužiti kao kvalitetna podloga sudskoj praksi, akademskoj zajednici i teoriji za daljnje razvijanje i jačanje mehanizama prevencije, sankcija počinitelja, zaštite prava i reparacije žrtava od ovih kaznenih djela u RH.

Sutkinja Turković osvrnula se na teškoće i izazove na koje je sama nailazila prilikom izrade novog Kaznenog zakona, posebno (re)definiranja kaznenog djela silovanja – kao voditeljica stručne skupine za izradu prijedloga novog Kaznenog zakona. Istaknula je veliku važnost kritičkog pogleda na stvarnost – što, kako je rekla, autorica ove knjige izvrsno radi. Pohvalila je autoricu i njen entuzijazam, te naglasila kako Ivana Radačić nosi iskre istinskog borca za ljudska prava u svojim očima koji samo rijetki pravnici imaju ili uspijevaju zadržati cijelog svog radnog vijeka.

Profesorica Kašić, ujedno i autorica predgovora knjige, dala je presjek suvremenog feminističkog stajališta u komparaciji sa sadržajem kojim se bavi knjiga. Ukazala je na ključne patrijarhalne mitove i stereotipe kojima robuje naše društvena teorija i zbilja, ali i u najvećoj mjeri sama sudska praksa, doživljavajući ženu kao onu koja želi biti podređena, submisivna i „uzeta“ od muškarca u seksualnom smislu. Samim tim, ženin "doprinos silovanju", uvijek se uzima u obzir. Naglasila je kako je upravo autorica knjige značajno dekodirala i uspješno znanstveno dekonstruirala ove mitove i stereotipe te ponudila potpuno nov model zakonskog tretiranja kaznenog djela silovanja koji se ne bazira ni na prisustvu/odsustvu sile, ni na prisustvu/odsustvu pristanka već je mješavina ova dva sustava i polazi od toga da je seksualni čin rezultat zajedničkog dogovora partnera koji se ravnopravno upuštaju u njega – samim tim ključno je prisustvo/odsustvo dogovora.

Autorica knjige, doktorica Ivana Radačić zahvalila se svima na vrlo inspirativnom predstavljanju knjige, naglasila je koliko je u njenom profesionalnom, ali i privatnom životu važan ovaj segment prava te ukazala na neke od motiva pisanja ove knjige spominjući, kao ključan motiv, jednu od presuda Vrhovnog suda RH u kojoj je isti ustvrdio da je "doprinos" silovane žene silovanju bilo njeno stopiranje te pristanak da se vozi starom karlovačkom cestom do Zagreba – što je posljedično umanjilo kaznu silovatelju. Autorica je također skrenula pozornost prisutnima na važnost spajanja svojih osobnih interesa i inspiracija sa svojim profesionalnim radom, te je prepunoj dvorani priuštila opuštanje uz tzv. zvuko-terapiju gongovima Zorana Mailina. 

Više o predstavljanju knjige možete pronaći na stranicama Instituta Ivo Pilar i Ženske sobe.