Rasprava o UPR izvješću

UPRPravobraniteljica Višnja Ljubičić sudjelovala je na okruglom stolu o UPR mehanizmu ljudskih prava Ujedinjenih naroda. U fokusu sastanka bio je Univerzalni periodični izvještaj (UPR) o stanju ljudskih prava u Republici Hrvatskoj. Okupljenim zastupnicima i zastupnicama, obratila se uvodnim izlaganjem i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

U uvodnom obraćanju sudionicama i sudionicima okruglog stola, pravobraniteljica se između ostaloga osvrnula na neodgovarajuće postupanje nadležnih tijela prilikom procesuiranja nasilničkog ponašanja u obitelji, tretman žena u medijima, izmjene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, položaj žena na tržištu rada, diskriminacija temeljem dobi, trudnoće i obiteljskog statusa, pravnog položaja osoba istospolne orjentacije i transrodnih osoba te druga aktualna pitanja vezana za ravnopravnost spolova u RH. Također je istaknula kako se nada da će Republika Hrvatska uskoro ratificirati Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji jer su to već učinile države iz okruženja u regiji.

Osim pravobraniteljice, na okruglom stolu izlaganja su održali predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin, pučka pravobraniteljica Lora Vidović, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, voditeljica ureda UNDP-a u Hrvatskoj Sandra Vlašić, stručnjakinja OHCHR-a Ljiljana Stančić i predsjednica Kuće za ljudska prava Sanja Sarnavka. Nakon izlaganja uslijedila su pitanja saborskih zastupnica i zastupnika te rasprava. Raspravu je moderirala Melita Mulić, saborska zastupnica.

 

Univerzalni periodični izvještaj o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj, web Pravobraniteljice za djecu, 25.9.2014.

Okrugli stol o Univerzalnom periodičnom pregledu ljudskih prava, web Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, 28.9.2014.

"U Hrvatskom saboru održan okrugli stol o UPR mehanizmu ljudskih prava UN-a", web Pučke pravobraniteljice, 26.9.2104.