Svečanost obilježavanja Svjetskog dana poduzetnica

svjdanpoduzU organizaciji Hrvatske udruge poslovnih žena „Krug“ u Hrvatskoj gospodarskoj komori tradicionalno je obilježen Svjetski dan poduzetnica. Svečanost se i ove godine održala pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika dr. Ive Josipovića. U pozdravnom govoru Sofija Šmitran, predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena ‘Krug’ rekla je kako Udruga već devetnaest godina promiče razvoj ženskog poduzetništva s ciljem unapređenja položaja žena kako u obiteljskom, tako i u poslovnom okruženju. Između ostalih prepreka, istakla je nefleksibilnost radnog vremena u vrtićima i školama sa cjelodnevnim boravkom zbog čega je većini žena teško uskladiti obiteljske i poslovne obaveza.

Ocijenila je pozitivnim što je program za poticaj razvoja ženskog poduzetništva, između ostalog, uticao i na porast žena poduzetnica koji je dosegao na 30 posto, ali i ocijenila to još uvijek nedovoljnim.

Pozdravnim govorima nazočnima su se još obratile Jasminka Trzun - potpredsjednica i izaslanica Luke Burilovića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore, Nera Pavić - izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića, Helena Štimac Radin - ravnateljica Ureda za ravnost spolova  Vlade Republike Hrvatske, Zdenka Lončar - pomoćnica ministra poduzetništva i obrta, Gordana Marasa i Tamara Obradović Mazal – osobna izaslanica predsjednika Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Ive Josipovića, savjetnica Predsjednika za gospodarstvo i sektorske politike Europske unije.

U povodu Svjetskog dana poduzetnica najboljim ženama poduzetnicama udruga Krug dodijelila je nagrade. Nagradu "Sova" dobile su: za menadžericu godine predsjednica Uprave Tehnomont brodogradilišta iz Pule, Gordana Deranja, za socijalno poduzetništvo ravnateljica riječke Ustanove za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju u kući "Helena Smokrović", Maša Smokrović, dok je vlasnica tvrtke Jan-Spider iz Pitomače, Jasna Nemčević nagrađena za poduzetnicu godine.   

Svjetski se dan poduzetnica obilježava od 2002. godine, a udruga Krug od 2009. godine na taj dan dodjeljuje nagrade najuspješnijoj poduzetnici i najuspješnijoj menadžerici, a od 2012. godine i za kategoriju socijalno poduzetništvo, za rezultate poslovanja ostvarene u prethodnoj godini.

Svečanosti je ispred institucije Pravobraniteljice prisustvovala Mladenka Morović, voditeljica Službe za opće poslove.