Izlaganje pravobraniteljice na tribini Pravnog fakulteta u Splitu

Split21052014 2Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić gostovala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Na poziv pročelnice Katedre za ekonomske i financijske znanosti, doc.dr.sc. Marije Boban, pravobraniteljica Ljubičić izlagala je na temu „Utjecaj krize na ostvarenje potencijala žena u poduzetništvu“. U izlaganju se osvrnula na statistiku vlastite institucije i tijela zaduženih za praćenje rodne statistike te rezultate istraživanja koje je provela vezano za zastupljenost žena na upravljačkim pozicijama, u poduzetništvu i politici. Tribini je nazočilo oko 200 studenata i studentica 1. godine Pravnog fakulteta.

U roku od 5 godina postotak poduzetnica se povećao s 18 na 25%. Na nacionalnoj razini samo 13% tvrtki je u vlasništvu žena. Za veće sudjelovanje žena u poduzetništvu, kao i općenito na tržištu rada neophodno je osigurati dostupnost javnih servisa (jaslica, vrtića, cjelodnevnog boravka, brige za starije i sl.) te mijenjati patrijarhalne obrasce striktnih podjela na „muške“ i „ženske“ poslove.

Pravobraniteljica se kratko osvrnula na usporedbu rezultata dva istraživanja  o zastupljenosti žena i muškaraca na rukovodećim i upravljačkim pozicijama koja je provela 2011. i ponovo 2014. godine (u sklopu Progress projekta „Uklanjanje staklenog labirinta - jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj“) a koja pokazuju da je došlo do povećanja zastupljenosti žena na upravljačkoj razini.

Pravobraniteljica je odgovarala na pitanja studenata i studentica vezano za ulogu institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u rješavanju teške situacije na tržištu rada, a što se posebno reflektira na položaj žena te spomenula aktivnosti proaktivne politike Pravobraniteljice prema državnim tijelima, provođenje edukacije poslodavaca (npr. Agrokora), suradnje sa sindikatima, provođenje istraživanja koja su dobra osnova za regulatorne provedbe te sudjelovanje Pravobraniteljice u sudskim postupcima na strani tužitelja, odnosno diskriminiranih osoba.

Split21052014Osim pravobraniteljice na tribini su izlagali i: Hrvoje Marušić, poduzetnik, vlasnik prve privatne srednje škole "Dental centar Marušić", dugogodišnji predsjednik HUP-a Dalmacije i vijećnik Grada Splita, Neda Makjanić-Kunić, poduzetnica i vlasnica Modnog ateliera Mak-Split i Marija Boban, pročelnica Katedre za ekonomske i financijske znanosti i nositeljica kolegija "Politička ekonomije" Pravnog fakulteta u Splitu.

Najava tribine na webu Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu

 

Tribina na Pravnom fakultetu: čak 46 posto žena je nakon povratka s porodiljnog degradirano, Slobodna Dalmacija 21.5.2014.

Na Pravnom fakultetu održana tribina o ženskom poduzetništvu, slike s tribine na Cropix, 21.5.2014.