sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

JAVNA PRIOPĆENJA I IZJAVE PRS

Pravobraniteljica za Radio Dubrovnik o jazu u plaćama i mirovinama

HRRadioDUPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju za Radio Dubrovnik vezano za EU projekt „Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine“. Predstavila je ukratko ciljeve i aktivnosti projekta kojeg kao nositeljica provodi u suradnji s projektnim partnerima. Ciljana skupina su predstavnici/e vlasti, javnih i privatnih kompanija, sindikata te učenici/e srednjih škola.

Opširnije...

Intervju pravobraniteljice za Radio Terezija Bjelovar

radioterezijaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju za bjelovarski gradski Radio Tereziju vezano za obilježavanje Europskog dana jednakih plaća koji je obilježen 4.11.2019. budući da od toga dana, uzme li se u obzir jaz u plaćama žena i muškaraca, žene simbolično do kraja godine rade besplatno. Pravobraniteljica je navela kako u EU žene i dalje zarađuju 16,2% manje od muškaraca. Uzroci nejednakih plaća su višestruki, a uključuju činjenicu da žene češće rade u nepunom radnom vremenu, da rade u slabije plaćenim sektorima, da se pri napredovanju suočavaju sa staklenim stropom te da češće moraju preuzimati odgovornost za obiteljske i kućanske obaveze.

Opširnije...

Komentar pravobraniteljice za emisiju "Potraga" RTL Televizije

potragastudeniPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, komentirala je za emisiju „Potraga“ RTL televizije slučaj seksualnog zlostavljanja na poslu od prije 4 godine, za koji je počinitelj pravomoćno osuđen prvo kaznom zatvora od 10 mjeseci koja je naknadno preinačena u rad za opće dobro, a poslodavac je već pripremljenu odluku o otkazu povukao. Radi se o slučaju na kojem je radila i Pravobraniteljica koja je izdala upozorenje i preporuku poslodavcu, Domu zdravlja, međutim koji je odbio zaštititi dostojanstvo žrtve i banalizirao cijelu situaciju.

Opširnije...

Pravobraniteljica gostovala u emisiji Newsroom N1 TV

newsroom411Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, gostovala je u emisiji Newsroom N1 Televizije u kojoj je govorila o položaju žena na tržištu rada, o još uvijek postojećem nerazumijevanju što je to jaz u plaćama i mirovinama između žena i muškaraca, o natpolovičnom zastupljenošću žena u visoko obrazovanom kadru i njihovoj podzastupljenosti na upravljačkim pozicijama te o nepovoljnoj rodnoj statistici kada se govori o političkoj i gospodarskoj participaciji.

Opširnije...

Pravobraniteljica gostovala u emisiji Studio 4 HRT-a

Studio4 4112019Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, gostovala je u Studiu 4, Hrvatske radiotelevizije, u kojoj se osvrnula na obilježavanje Europskog dana jednakih plaća (4.11.) i press konferenciju koju će tim povodom organizirati u Teatru ITD, nakon čega će uslijediti i predstava „Novac je imenica muškog roda“ osmišljene u okviru europskog projekta „Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine“ kojeg je i nositeljica.

Opširnije...

Pravobraniteljica o ekonomskom nasilju za Nova TV

novainformerPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju za emisiju Informer Nove TV vezano za ekonomsko nasilje. Pravobraniteljica je objasnila da se radi o jednom od najmanje prepoznatih oblika nasilja u praksi koji je kao takav po prvi puta bio uvršten u Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji 2009., a definiran je i u važećem Zakonu donesenom 2017. Nažalost, ekonomsko nasilje se u praksi ne prepoznaje od strane nadležnih institucija, posebice centara za socijalnu skrb i policije pa se često tretira kao „neriješeni imovinskopravni odnosi“. 

Opširnije...

Komentar Pravobraniteljice vezano za rješavanje statusa iračke tražiteljice azila

jutarnjilistlogoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, načelno je komentirala za Jutarnji list status umješačice u sudskim postupcima, a vezano za slučaj A.B. iračke državljanke tražiteljice azila u kojem je Ustavni sud donio odluku da se vraća na ponovni postupak sa stavom da su MUP, Upravni sud i Visoki upravni sud povrijedili A.B. ljudska prava zajamčena Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava- odbivši joj prethodno azil na temelju razloga pretrpljenog teškog nasilja i zlostavljanja od muških članova svoje obitelji u domovini. Pravobraniteljica se umiješala u slučaj (2018) koji nije komentirala jer je sudski postupak u tijeku, ali je načelno izjavila kako smatra da nadležna tijela koja odlučuju o zahtjevima za azilom, uključujući i sudove, nisu u dovoljnoj mjeri senzibilizirana za rodno uvjetovano nasilje prema ženama kada se ono pojavljuje kao razlog za traženje azila. Ujedno napominje da je njezino mišljenje kao umješačice u navedenom sudskom postupku istovjetno stajalištu iznesenom u odluci Ustavnog suda.

Attachments:
Download this file (Jutarnji_list_25_10_19.pdf)Jutarnji_list_25_10_19.pdf[ ]4449 Kb

Javno priopćenje povodom fizičkog napada na američke vojnike istospolne orijentacije u Zadru

logoprsmaliPravobraniteljica za ravnopravnost spolova s posebnom pozornošću prati kršenje prava spolnih i rodnih manjina. U svakom slučaju fizičkog nasilja Pravobraniteljica pokreće postupak sukladno svojim nadležnostima i traži od policije izvješće o poduzetim mjerama u pronalaženju i sankcioniranju počinitelja nasilja. Vezano za jučerašnji slučaj u kojem su u zadarskom klubu fizički napadnuta i pretučena dva američka vojnika istospolne orijentacije od strane više muških osoba, Pravobraniteljica također provodi ispitni postupak u okviru kojeg je uputila zahtjev Ravnateljstvu policije kako bi utvrdila je li bilo propusta.

Opširnije...

Gostovanje pravobraniteljice na Televiziji Slavonije i Baranje

stv17102019Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, gostovala je u Osijeku u emisiji „Teme dana“ Televizije Slavonije i Baranje. U emisiji je predstavila EU projekt kojeg je nositeljica „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ kojeg financira Europska komisija iz Programa o pravima, jednakosti i građanstvu REC (Rights, Equality and Citizenship) Europske unije. Pravobraniteljica se osvrnula na ciljeve i aktivnosti projekta te na problematiku nasilja prema ženama i nasilja u obitelji. Detaljnije je izložila način postupanja policije prilikom prvog izlaska na teren po prijavi obiteljskog nasilja. Posebno je napomenula rezultate analize sudskih presuda na temelju koje se odvijaju edukacijske radionice za suce i sutkinje, državne odvjetnike/ce i policijske službenike/ce u tri hrvatska grada Zagrebu, Osijeku i Splitu.

Opširnije...

Pravobraniteljica za Novi list naglasila važnost zaštite žrtve

novi listVezano za aktualni slučaj silovanja kraj Zadra, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, naglasila je za Novi list važnost prevencije nasilja, zaštite žrtve i neophodnost strožih kazni za počinitelje. Napomenula je da dok traje sudski postupak ne može komentirati rad sudova obzirom na njihovu neovisnost. Međutim, Pravobraniteljica smatra važnim istaknuti i kako je jedno od ključnih pitanja je i problem visine sankcija izrečenih počiniteljima od strane sudova odnosno primjena postojećih propisa. Pravobraniteljica ističe stajalište da počinitelje nasilja treba izložiti najstrožim kaznama (tzv. zakonskim maksimumima), čime bi se slala puno jasnija društvena poruka o nultoj toleranciji na nasilje u obitelji.

Attachments:
Download this file (Novi_list_16_10_19.pdf)Novi_list_16_10_19.pdf[ ]583 Kb
Opširnije...

Pravobraniteljica dala izjavu medijima vezano za slučaj silovanja iz okolice Zadra

logoprsmaliPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, odgovorila je na upite medija o slučaju kaznene prijave koju je policija podnijela protiv sedam mladića zbog sumnje da su u proteklih gotovo godinu dana u više navrata grupno silovali maloljetnu djevojku iz njihovog mjesta te odluku suca da se brane sa slobode uz izrečenu mjeru zabrane prilaska žrtvi. Pravobraniteljica je napomenula da dok traje sudski postupak ne može komentirati niti utjecati na rad sudova s obzirom na neovisnost sudova. Iiz navoda iznesenih u medijima proizlazi kako je sudac pustio počinitelje da se brane sa slobode odnosno da im nije odredio istražni zatvor, iako u konkretnom slučaju i žrtva i počinitelji žive u istoj sredini. Obzirom na navedeno, Pravobraniteljica smatra važnim ukazati kako je u situacijama kao što je ova, gdje žrtva i počinitelj žive u istom manjem mjestu, od izuzetne važnosti pružiti žurnu zaštitu žrtvama, a kako bi se izbjegla dodatna viktimizacija. Navedeno svakako uključuje i onemogućavanje bilo kakvog eventualnog daljnjeg kontakta između počinitelja i žrtve, pri čemu treba imati u vidu kako u ovakvim slučajevima postoji opasnost i od odustajanja žrtava od daljnjeg progona te povlačenja prijave.

Opširnije...

Pravobraniteljica za Glas Slavonije o nasilju u obitelji i zakonskim izmjenama

glasslavonijePravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju Glasu Slavonije vezano za nove izmjene Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Naglasila je kako nije rijedak slučaj da se u Hrvatskoj teška nasilnička djela procesuiraju prekršajno te da se često ozbiljni slučajevi nasilja odgovarajuće ne prepoznaju. Upravo zbog toga su važne predložene izmjene Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, pri čemu jednu od najvažnijih novina predstavlja izmjena čl. 10. toč.1.  Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji na način da se nasiljem u obitelji, umjesto tjelesnog nasilja, propisuje ‘primjena fizičke sile zbog koje nije nastupila tjelesna ozljeda‘. U vezi s tim pravobraniteljica ukazuje na to da su navedene izmjene, koje su usmjerene na kazneno sankcioniranje tjelesnog nasilja u obitelji, u duhu Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Opširnije...

22.9. - Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

opcinskisudsobaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je u obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u zgradi Općinskog suda u Zagrebu gdje je prije 20 godina, 22. rujna 1999. godine, Mato Oraškić usmrtio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu supruge od koje se razvodio Hajru Prohić i suprugu Gordanu Oraškić, te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Tom prigodom pravobraniteljica je dala i izjavu za medije u kojoj se osvrnula na sudsko izricanje preblagih kazni za počinitelje nasilja. 

Opširnije...

Pravobraniteljica gostovala u HRT emisiji "Intervju tjedna"

intervjutjedna2109U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, gostovala je u emisiji Intervju tjedna na Hrvatskoj radioteleviziji. U polusatnoj emisiji osvrnula se na više aspekata vezanih uz nasilje u obitelji i općenito nasilje prema ženama u raznim područjima. Navela je, između ostalog, da se RH kroz zakonodavstvo pokušava normativno odrediti prema nasilju nad ženama te da u tom smjeru idu i sadašnje izmjene Kaznenog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakona o kaznenom postupku. Izmjene zakona vezane su i uz provedbu ratificirane Istanbulske konvencije. Pravobraniteljica je također naglasila i odgovornost lokalne zajednice u rješavanju problema nasilja u obitelji na lokalnim razinama pa je s tim u vezi navela podatak da lokalna i regionalna uprava i samouprava za ta pitanja izdvajaju nešto manje od 1% iz svojih budžeta.

Opširnije...

Pravobraniteljica za Večernji o seksualnom nasilju

VecernjiPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, komentirala je za Večernji list problematiku seksualnog nasilja prema ženama. Naglasila je kako nadležnost za progon počinitelja kaznenih djela ima isključivo policija i državno odvjetništvo. Seksualno nasilje, uz obiteljsko, ulazi u dominantne oblike rodno uvjetovanog nasilja, odnosno nasilja u kojem je u većini slučajeva počinitelj muškarac, a žrtve žene. U odnosu na podatke o ukupnom broju predmetnih kaznenih djela evidentiranih u 2018., proizlazi kako je kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka evidentirano u 69 slučajeva (pri čemu na bliske osobe otpada udio od 39%, a što predstavlja pad u odnosu na 2017., kada je taj udio iznosio 49%) dok je kazneno djelo silovanja bilo evidentirano u 56 slučajeva (pri čemu na bliske osobe otpada udio od 54%, a što je porast u odnosu na 2017., kada je taj udio iznosio 40%). Usporedbe radi, tijekom 2017., kazneno djelo silovanja bilo je evidentirano u 61 slučaju iz čega je u 2018., vidljiv pad (za 8%) broja kaznenih djela silovanja u ukupnoj populaciji (odnosno bez obzira da li se radi o bliskim osobama).

Opširnije...

Više članaka ...

 1. Priopćenje pravobraniteljice o korištenju prava iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora od strane očeva
 2. Pravobraniteljica za Jutarnji list o slučajevima u kojima su policijski službenici počinitelji obiteljskog nasilja
 3. Pravobraniteljica za Slobodnu Dalmaciju o slučaju Škaro
 4. Pravobraniteljica komentirala za Index slučaj predsjednika AK Siget
 5. Pravobraniteljica komentirala za Jutarnji list slučaj obiteljskog nasilja
 6. Priopćenje povodom načina obraćanja gradonačelnika Grada Zagreba novinarki N1 TV
 7. Komentar Pravobraniteljice povodom najave prve Povorke ponosa u Sarajevu
 8. Slučaj spolnog uznemiravanja na nogometnoj utakmici Druge hrvatske nogometne lige
 9. Pravobraniteljica podržala projekt Zadovoljna akademija posvećenog cjeloživotnom učenju
 10. Pravobraniteljica za Radio Dubrovnik o rizicima višestruke diskriminacije
 11. Komentar slučaja diskriminacije temeljem spolne orijentacije od strane KUD Vesela Šokadija Gundinci
 12. Diskriminacija u području rada temeljem obiteljskog statusa
 13. Priopćenje Pravobraniteljice vezano za kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda veslačici iz Betine
 14. Priopćenje Pravobraniteljice vezano za slučaj višestrukog ubojstva na Kajzerici
 15. Pravobraniteljica o Medijskom kodeksu za Novi radio Đakovo i Radio Dubrovnik
 16. Pravobraniteljica za Faktograf o ravnopravnosti spolova u području političke participacije
 17. Priopćenje pravobraniteljice povodom seksističke izjave gradonačelnika Rijeke
 18. Priopćenje pravobraniteljice povodom ubojstva socijalne radnice Blaženke Poplašen i ranjavanja pravnika Ivana Pavića u Centru za socijalnu skrb Đakovo
 19. Intervju pravobraniteljice za Novi radio - Đakovo
 20. Izjava pravobraniteljice za RTL Danas