sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Odbacivanje izvješća o jednakopravnosti žena i muškaraca u Europskom parlamentu

halter2Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić komentirala je za portal H-alter odluku Europskog parlamenta kojom nije izglasano izvješće s cijelim nizom mjera vezanih uz ravnopravnost spolova. Pravobraniteljica je istaknula kako se radi o dokumentu koji ima niz dobrih preporuka sadržanih u područjima gospodarske neovisnosti i jednakosti plaća, suzbijanja obiteljskog nasilja kao i jednakosti u donošenju odluka.

Žalosno je što takav dokument nije usvojen, a posebice zato što se radi o preporukama na deklarativnoj razini čiji bi način primjene ovisio o samim državama članicama.

Pravobraniteljica smatra da se ništa bitno neće promijeniti za radnice na nacionalnom i europskom tržištu rada. Zbog financijske krize, položaj žena na tržištu rada je izuzetno nepovoljan. U RH one čine više od polovice ukupnog broja nezaposlenih, a u najvećoj mjeru su podložne različitim oblicima diskriminacije pri zapošljavanju i napredovanju u karijeri zbog dobi i ostvarivanja majčinstva. Većina poslodavaca izbjegava zaposliti žene u fertilnoj dobi ili one koje već imaju obitelj, nekim poslodavcima su žene s djecom teret, dok su drugima to starije žene. Dvostruka opterećenost zaposlenih žena dokaz je da žene u načelu nemaju jednake mogućnosti usavršavanja svojih profesionalnih vještina kao i muškarci. U najvećem broju slučajeva pritužbe pravobraniteljici odnose se na diskriminaciju u pogledu ostvarivanja radnih i socijalnih prava.

EU odustaje od ravnopravnosti spolova ?, H-alter, 14.3.2014.