sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica u emisiji Dossier Europa

dossiereuropaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić gostovala je u emisiji Dossier Europa Prvog programa Hrvatskog radia u kojoj je govorila o položaju žena u politici i gospodarstvu. Spomenula je rezultate analize prošlogodišnjih izbora za Europski parlament (samo 12% žena nositeljica kandidacijskih listi), rezultate lokalnih izbora (28,2% kandidiranih žena na listama, 17,7% izabranih), postotak zastupljenosti žena u Hrvatskom saboru (24-25% s tim da je inicijalni postotak nakon samih izbora bio najniži u posljednjih deset godina - 19,8%).

Usporedbe radi pravobraniteljica je navela da je zastupljenost žena u Europskom parlamentu 36%, s tim da je u zemljama koje već dugo imaju kvote taj postotak viši (zemlje Skandinavije), ili puno niži od našeg u mediteranskim zemljama (17%).

Jedan od razloga je što se politika, kao i neka druga dobro plaćena zanimanja, i dalje se percipira kao „muško“ zanimanje. Pravobraniteljica je navela podatak da kvote pokazuju svoj doseg tek nakon 15-ak godina. Pravobraniteljica je komentirala i nedavno odbacivanje u Europskom parlamentu izvješća portugalske parlamentarke Ines Zuber o jednakopravnosti muškaraca i žena. Naglasila je da je to izvješće imalo izuzetno dobre preporuke, pogotovo one vezane uz jamstvo jednakih plaća za isti posao, suzbijanje nasilja nad ženama, zaštitu trudnica i žena na rodiljnom, uravnoteženu zastupljenost na upravljačkim pozicijama i dr. Vezano za položaj žena na tržištu rada, pravobraniteljica je istaknula dvije osnovne prepreke s kojima se žene susreću, a to su dob i trudnoća, odnosno majčinstvo.

Pravobraniteljica je spomenula je rezultate istraživanja koje je provela vezano za zastupljenost žena u upravljačkim strukturama te ukratko dala prikaz istraživanja koja će biti provedena u sklopu Progress projekta koji je podržala Europska komisija, a koja se odnose upravo na vertikalnu podzastupljenost žena.

U emisiji je sudjelovala i profesorica Ekonomskog fakulteta Mirjana Pejić Bach. Emisiji Dossier Europa uredila je vodila Barbara Peranić.