sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

JAVNO PRIOPĆENJE

povodom mesopusta s natpisom „Gay dijete iz epruvete“

Nakon što su mediji 5. ožujka objavili vijest da je u Selcu izrađen mesopust koji prikazuje majku s djetetom u naručju i s natpisom 'Gay dijete iz epruvete', tijekom dana su objavljeni i demantiji Udruge  mladih Selce koja je izjavila da se ne radi o majci, već o muškarcu, te da se pored lokalnih referenci navedenim fašnikom „Katarinom Katarinčićem“ ismijava „nepotrebni referendum o braku“ kojim se, prema njihovom mišljenju „ugrozilo ustavno pravo LGBT zajednice“, te „hrvatska politička scena, a posebice desne političke opcije koja tvrdi da 'homoseksualci odgajaju homoseksualce' i koja ne podržava Zakon o istospolnom partnerstvu“. Udruga mladih Selce u svom priopćenju tvrdi da „im je žao što je krivo shvaćen“.

Pravobraniteljica upozorava da prema Zakonu o ravnopravnosti spolova „izravna diskriminacija je svako postupanje uvjetovano spolom kojim se osoba stavlja ili je bila stavljena ili bi mogla biti stavljena u nepovoljniji položaj od druge osobe u usporedivoj situaciji“. Objašnjenje Udruge mladih Selce u suprotnosti je s učinkom koji je ovaj fašnik imao na brojne građane i građanke pa je stoga njihova namjera irelevantna. Pored toga, natpis „Gay dijete iz epruvete“, koji stoji ispisan sa strane, a pored kojeg su se slikala stvarna djeca, teško se može protumačiti na način kako je Udruga mladih to objasnila, a pogotovo ne kao nešto što ide „u korist“ LGBT zajednici.

Ako imamo u vidu društvenu klimu u kojoj se homoseksualne osobe još uvijek nastoje izboriti za jednaka prava, u kojoj još uvijek postoje veliki otpori prema Zakonu o životnom partnerstvu, u kojoj se i dalje bilježe napadi na LGBT osobe isključivo temeljem njihove spolne orijentacije, u kojoj postoje stavovi nekih da djeca začeta medicinski pomognutom oplodnjom su „nenormalna“, „usamljena na ovom svijetu“  ili „neprirodna“, onda je prilikom „ismijavanja društvene stvarnosti“ daleko važniji učinak koji ovakvo izražavanje proizvodi, a to je činjenica da su osobe homoseksualne orijentacije ovakvim postupkom stavljene ili bi mogle biti stavljene u nepovoljniji položaj.

Osim toga djeca koja vide natpis „gay dijete iz epruvete“, zapamtit će nešto sasvim drugo od onoga što je Udruga mladih Selce objasnila.

Pravobraniteljica razumije i cijeni važnost satire kao kritike događanja u društvu, ali je neophodno da ona bude takva da ne dovodi u zabludu i da ne diskriminira.

 

Višnja Ljubičić,

pravobraniteljica za ravnopravnost spolova