sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica o obrazovanju za Dnevnik 3

Dnevnik34ozujka2014Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je izjavu za prilog Dnevnika 3 HTV-a. Govorila je o preporukama koje je uputila nakladnicima da pri izradi školskih udžbenika posebnu pažnju obrate na integriranje sadržaja vezanih za spolnu i rodnu ravnopravnost u udžbenike u skladu s propisanim nastavnim planovima i programima, a uz izbjegavanje stereotipnih, homofobnih i općenito diskriminirajućih sadržaja te da usvoje suvremenu percepciju ravnopravnih uloga žena i muškaraca.

Preporučila je i da osuvremene likovno-grafička rješenja u udžbenicima uvrštavanjem više priloga vezanih za suvremeno doba čime se stvaraju uvjeti za ispunjavanje zahtjeva iz Udžbeničkog standarda prema kojemu likovna rješenja trebaju promicati ravnopravnost spolova te u skladu s time težiti uravnoteženoj zastupljenosti spolova u likovno-grafičkim rješenjima. Podsjetila je da Zakon o ravnopravnosti spolova uravnoteženu zastupljenost spolova definira kao najmanju zastupljenost jednog spola od 40%.

Preporučila je da se obrati pažnja na rodnu osjetljivost jezika, pogotovo kada se radi o obraćanju učenicima i učenicama ili kada se u metodičkim uputama spominju nastavnici i nastavnice te u spominanju zvanja i zanimanja.

Na pitanje je je li povučen koji udžbenik iz nastave zbog diskriminirajućih sadržaja, pravobraniteljica je odgovorila da je s liste preporučenih udžbenika za 2014./2015. povučen udžbenik Etike za 4. razrede srednjih škola, a temeljem analize i preporuke Pravobraniteljice Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

Emisija dostupna na HTV na zahtjvev - Dnevnik 3 od 4.3.2014. -  (16:40)