sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica u emisiji Hrvatska uživo

hrvatskauzivo3veljace20142Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić gostovala je u emisiji „Hrvatska uživo“. U emisiji je prikazana skraćena verzija spota koji je nastao u sklopu projekta vezanog za postizanje uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim pozicijama, a koji institucija Pravobraniteljice provodi s partnerima, HUP-om i Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, uz potporu Europske komisije na čijem natječaju je projekt ocijenjen kao najbolji.

Odgovarajući na pitanje zbog čega je toliko važna uravnotežena zastupljenost žena i muškaraca na pozicijama ekonomskog odlučivanja, pravobraniteljica je odgovorila da si kao društvo ne možemo dozvoliti da se odreknemo potencijala visoko obrazovanog kadra, a znamo da u RH žene čine 60% visoko obrazovanih. Istovremeno na upravljačkim pozicijama situacija je dijametralno suprotna, pa tako imamo svega 9% predsjednica upravnih i 11% predsjednica nadzornih odbora.

Kao što spot pokazuje, na zamjeničkim mjestima ima daleko veći postotak žena – 38%, što znači da su žene i kvalificirane i sposobne, ali da su stereotipi o „muškim“ zanimanjima još uvijek jaki. Tvrtke koje su u recesiji i krizi imale uravnoteženu zastupljenost žena na mjestima na kojima su se donosile važne poslovne odluke, koje su ravnopravno koristile kvalifikacije, iskustvo i senzibilitet žena, puno lakše su izlazile iz krize, pokazivale veću društvenu odgovornost i imale bolje rezultate rada.

U emisiji je sudjelovala i Anamarija Tkalčec iz udruge CESI koja je predstavila novu web stranicu www.radnica.org na koju će se moći javljati žene koje su doživjele diskriminaciju na tržištu rada te moći naći informacije vezane uz zaštitu svojih prava.
 
Link na emisiju: http://www.hrt.hr/enz/hrvatska-uzivo/