sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica o diskriminaciji žena na tržištu rada za Bjelovarsko-bilogorski radio

bbrPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je intervju za Bjelovarsko-bilogorski radio vezano za diskriminaciju žena na tržištu rada. Govorila je o diskriminatornom ponašanju temeljem spola, a temeljem pritužbi instituciji Pravobraniteljice koje se u najvećem postotku (56,5%) odnose upravo na tržište rada. Na spolno uznemiravanje odnosi se 46% svih pritužbi vezanih uz diskriminaciju na tržištu rada, a podnose ih isključivo žene. Temeljem pritužbi pravobraniteljica provodi ispitni postupak i, ako je potrebno, traži inspekcijski nadzor. U pojedinim slučajevima tražila je poništenje natječaja zbog utvrđenih nepravilnosti. 

Pravobraniteljica je govorila i o položaju trudnica i majki s malom djecom koje su često diskriminirane upravo zbog činjenice da su trudne ili nedavno rodile te koje su suočene s problemima premještaja na lošije plaćena radna mjesta, zaobilaženja pri napredovanju, pa čak i otkaza ugovora na određeno vrijeme.

Spol je temelj diskriminacije i tijekom zapošljavanja i razgovora za posao budući da se žene pita  o njihovim planovima za majčinstvo dok se pitanja o planiranju obitelji ne postavljaju muškarcima jer se  podrazumijeva da je to „ženski posao“.