sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica o antidiskriminacijskim jamstvima za City radio

cityportalPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić govorila je u emisiji City radija „Ravnopravnost u različitostima“ o sudskim postupcima u području rodne ravnopravnosti. Naglasila je da sudska praksa postoji, no da velika većina hrvatskih sudova svoje odluke ne objavljuje pa je teško govoriti koliko je predmeta vezano za diskriminaciju, što posao nadzora nad učinkovitom primjenom zakonskih antidiskriminacijskih jamstava u praksi čini izuzetno teškim. Pravobraniteljica je naglasila da je njezina institucija sudjelovala kao umješač u 7 antidiskrimiancijskih sporova u zadnje dvije godine, da je za sada bila uspješna u njih 4, a u 3 se još čekaju konačne odluke.

Što se tiče postojeće antidiskriminacijske zaštite u RH ona je ista kao ona u Njemačkoj, Češkoj, Portugalu, Estoniji i drugim zemljama jer se odredbe temelje na Direktivama EU.

Kada hrvatski Sudovi odlučuju u diskriminacijskim sporovima koji se odnose na tržište rada, pristup uslugama, socijalnu zaštitu, mirovine i sl. moraju voditi računa kako je u tim vrstama sporova odlučio Sud pravde Europske unije kao najviši EU sud, ali i ostali nacionalni sudovi.