sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica o položaju žena na tržištu rada za City radio

cityportalO položaju žena na tržištu rada i diskriminaciji temeljem spola prilikom zapošljavanja, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić govorila je u današnjoj emisiji „Ravnopravnost u različitostima“ na City radiju. Govoreći o ovoj uvijek aktualnoj temi Pravobraniteljica se osvrnula na tradicionalnu društvenu raspodjelu rodno uvjetovanih uloga unutar obitelji koja je usko povezana s položajem žena na tržištu rada.

Najveći izazov s kojim se žene i dalje nose u društvu je kako uskladiti obaveze vezane za kućanstvo i obitelj, što se tradicionalno percipira kao primarna uloga i obaveza žene, i posao i/ili karijeru. Kompromisi su neminovni i dobro poznati. Žene se moraju zadovoljiti onim radnim mjestima koja im ostavljaju dovoljno vremena za obiteljske obveze što umanjuje njihovu poslovnu fleksibilnost, a time i smanjuje cijenu njihovog rada, odnosno umanjuje njihov poslovni potencijal.

Na tržištu rada žene zarađuju oko 11% niži dohodak od muškaraca i taj jaz stagnira već dugi niz godina. Broj žena na upravljačkim Pozicijama koje nose društveni ugled i ekonomsku moć je više od dva puta manji od broja muškaraca. Neophodno je iz postupka izbora najboljeg kadra ukloniti ikakve predrasude prema sposobnosti žena da na najvišoj razini obavljaju sve stručne zadatke. Na pitanje kako žene općenito mogu poboljšati svoj položaj na tržištu rada, pravobraniteljica je odgovorila da je potrebno ulagati u svoje obrazovanje i vještine, odbiti šutke podnositi diskriminaciju bilo koje vrste na radnom mjestu, te inzistirati na potpunoj jednakosti u podjeli obiteljskih obveza u svom domu.