sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica u emisiji City radija "Ravnopravnost u različitostima"

cityportalCity Radio je u svojoj emisiji „Ravnopravnost u različitostima“ objavio intervju s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova Višnjom Ljubičić na temu položaja žena u području medicine i reproduktivnom zdravlju. Pravobraniteljica je istaknula da do sada nije zaprimila pritužbe temeljem kojih bi ustanovila da prilikom zapošljavanja liječnica i liječnika postoji neravnopravnost temeljem spola. Statistički podaci govore da je broj žena koje diplomiraju medicinu svake godine sve veći, no isto tako na čelu većine kliničkih bolničkih centara, klinika, općih i specijalističkih bolnica u RH se nalaze muškarci (78%).

Grana medicine koja slovi kao „muška“ je kirurgija u kojoj žene teže dolaze do specijalizacije. Prema podacima iz 2009. liječnica opće prakse bilo je 73%, a liječnica specijalistica 55,7%. Često se govori o „feminizaciji“ medicine, kao i pravosuđa i obrazovnog sustava. Međutim, situacija u svim ovim područjima je slična. Veći postotak postoji, ali na najnižim instancama, dok se prema vrhu hijerarhijske ljestvice nalazi sve više muškaraca.

 Pravobraniteljica je skrenula pažnju i na istraživanje koje je provela prije nepune dvije godine koje je pokazalo da žene za jednak rad kao i muškarci godišnje primaju prosječno 6000 kuna manje od muškaraca. I liječnice postaju majke koje odlaze na bolovanja, rodiljne i roditeljske dopuste. Ukoliko ih koriste primaju naknadu u vidu republičkog prosjeka drugih 6 mjeseci, koji je sigurno manji od plaće liječnice, što se odražava na prosjek plaće, obračun naknade za godišnji odmor, visine mirovine i dr.