sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica u emisiji "Dobro jutro" HR 2

17prosincaHR2Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je u jutarnjoj emisiji 2. programa Hrvatskog radija „Dobro jutro“. S novinarkom Tinom Ruven razgovarala je o raznim područjima iz nadležnosti institucije Pravobraniteljice. Posebno se osvrnula na područje zapošljavanja i rada, obiteljskog nasilja i političke participacije, a slušatelje i slušateljice je uputila na koji način se mogu obratiti Pravobraniteljici u slučajevima diskriminacije temeljem spola, bračnog i obiteljskog statusa, trudnoće i materinstva te spolne orijentacije.

Vezano za područje zapošljavanja i rada pravobraniteljica je istaknula da je u suradnji sa ženskim sekcijama sindikata izdala "Vodič za prepoznavanje spolnog uznemiravanja na radnom mjestu i kako se od njega zaštititi", te provela istraživanje o položaju trudnica i majki s malom djecom na tržištu rada. Pravobraniteljica je istaknula da institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova jednako štiti prava i žena i muškaraca, ali da je činjenica da se u 2/3 slučajeve Pravobraniteljici pritužuju žene.

Vezano za nasilje u obitelji, pravobraniteljica je istaknula istraživanje koje je provela s Autonomnom ženskom kućom Zagreb u kojem su žene korisnice skloništa za žene žrtve nasilja same evaluirale rad institucija koje su prema Protokolu o postupanju u slučajevima obiteljskog nasilja dužne pružiti zaštitu. Rezultati istraživanja su pokazali da su najnezadovoljnije radom centara za socijalnu skrb, zatim sudova, policije i zdravstvenih i obrazovnih institucija.