sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica na Radio Sljemenu o Zakonu o životnom partnerstvu

radiosljemePravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, zajedno s profesoricom ustavnog prava Sanjom Barić, sudjelovala je u emisiji radio Sljemena na temu Zakona o životnom partnerstvu. Pravobraniteljica je razjasnila da Zakon o životnom partnerstvu ne predviđa posvajanje djece bez adekvatne roditeljske skrbi koja se nalaze u institucijama, već da Zakon regulira prava koja se odnose na biološku djecu jednog ili oboje partnera/partnerice u istostpolnim zajednicama kako bi se u slučaju smrti jednog partnera ili partnerica zaštitila prava i dobrobit djece osiguravanjem skrbi drugog partnera/partnerice. Link na emisiju >>

Napomenula je da danas u RH postoji oko 35 djece koja već žive u istospolnim zajednicama te oko 100-ak takvih zajednica te da sadašnju pravnu neizvjesnost svakako treba regulirati u cilju zaštite djece. Također je naglasila da odluku o stjecanju prava na skrb o djetetu partnera/partnerice  donosi sud. Pravobraniteljica je istaknula i potrebu edukacije za toleranciju drugih i drugačijih te svoju inicijativu prema MZOŠ-u da se revidiraju udžbenici kako bi uključili današnje demokratske standarde jer su neki stari i po 10-12 godina. Potreba takve edukacije proizlazi i iz rezultata nedavnog istraživanja prezentiranog u Hrvatskom saboru o tome da nasilje zbog svoje seksualne orijentacije je doživjelo između 50 i 60% LGBT osoba dok se zbog nepovjerenja u institucije na prijavu policiji odlučuje samo 7%.

Zaključila je da je zaštita djece u interesu sviju te da seksualna orijentacija, suprotno stavovima nekih da se radi o trenutačnoj modi, je nešto s čime se ljudi rađaju.