sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Izjava pravobraniteljice za Večernji list

VecernjiPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je izjavu za Večernji list vezano za Prijedlog Zakona o životnom partnerstvu. Napomenula je da je institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova zastupljena u radnoj skupini koja radi na izradi novog zakonskog okvira kojim bi se uredio položaj istospolnih zajednica, odnosno životnih partnerstva u Hrvatskoj, te da stoga nije u poziciji komentirati prijedlog nacrta Zakona o životnom partnerstvu jer je postupak definiranja njegovih konkretnih odredbi još uvijek u tijeku. Međutim, uputila je na određene činjenice na koje je već ukazivala tijekom rasprave o prijedlogu Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Naime, Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji  primjenjuje se isključivo na liječenje žena koje zbog različitih zdravstvenih razloga ne mogu ostati trudne prirodnim putem. U tom smislu se može reći kako se radi zapravo o ,,medicinskom" zakonu jer regulira pitanje liječenja neplodnih osoba. Stoga, navedeni  Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji ne bavi se mogućnošću medicinski potpomognute oplodnje žena kod kojih ne postoji zdravstvena prepreka začeću niti se bavi  pitanjem surogatstva.

Oba ova pitanja izuzetno su medicinski, pravno i društveno složena što se odražava i u činjenici da europske države pristupaju i reguliraju ovu tematiku na vrlo različite načine i kroz odvojena zakonodavstva. Zaključno, Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji ne propisuje mogućnost pristupa potpomognutoj oplodnji u slučaju kada žena, bez obzira u kakvoj zajednici se nalazila,  nema zdravstvenih ograničenja začeću niti propisuje mogućnost surogatstva.

Slijedom navedenog, spekulacije da bi načelo jednakog postupanja prema istospolnim zajednicama dovele do diskriminacije muškaraca koji žive u životnom partnerstvu u odnosu na žene koje žive u životnom partnerstvu -  nisu utemeljene.