sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Komentar medijskih napisa vezan uz izjavu ministrice vanjskih poslova

U cilju korektnog informiranja javnosti, a nakon velikog broja medijskih napisa kojima su popraćene pravobraniteljičine riječi, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova daje sljedeće  pojašnjenje.

Nakon zajedničke tiskovne konferencije pravobranitelja i svih pravobraniteljica povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, na kojoj se govorilo o socijalnim pravima i siromaštvu, pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić upućeno je novinarsko pitanje kako komentira izjavu ministrice Vesne Pusić u kojoj je ministrica Pusić, komentirajući smjenu savjetnika za medije ministrice kulture, Milana Živkovića, rekla kako smatra da je „tog malog“ trebalo na vrijeme „izbaciti van“. Novinarsko pitanje pravobraniteljici odnosilo se na to ne bi li u slučaju da je muškarac tako nešto rekao ženi bilo reakcija pa, iako pravobraniteljica nije bila upoznata niti s izjavom niti s njezinim kontekstom, načelno je odgovorila da ne odobrava takav način komuniciranja u javnom prostoru i da nju osobno, takva izjava koja je povezana s izrazom „izbacivanja“ asocira na netrpeljivost i poticanje na agresivnost i nasilje.

Naime, pravobraniteljica je već više puta isticala da osobe koje govore u javnosti imaju veću odgovornost za izgovorenu riječ. Nazivati odraslog muškarca ili odraslu ženu deminutivima, sugerira omalovažavanje te osobe i to javno. Pravobraniteljica ne radi razliku temeljem spola onih koji daju takve izjave ili onih kojima su upućene te će, kao i do sada , iz aspekta ravnopravnosti spolova  ukazivati na neprihvatljivost pojedinih izjava ili komentara, kojima se služe javne osobe u javnom prostoru jer njihove riječi imaju veći utjecaj, odnosno poruka koju šalju ima veći značaj.