sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Intervju pravobraniteljice za Soundset Terezija Gradskog etera grada Bjelovara

soundsetradioPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je intervju programu Soundset Terezije koji je emitiran u sklopu Gradskog etera grada Bjelovara. Svakog drugog utorka u mjesecu u sklopu ovog programa govori se o ravnopravnosti spolova. Pravobraniteljica je govorila o položaju žena na tržištu rada, o pritužbama koje njezin Ured zaprima vezano upravo za diskriminaciju na tržištu rada (većinom od strane žena), o nedostupnosti javnih servisa poput jaslica, vrtića, domova za starije što predstavlja veliku prepreku za izlazak žena na tržište rada zbog još uvijek tradicionalnih, patrijarhalnih podjela poslova u kući i brige oko obitelji na muške i ženske.

Pravobraniteljica je govorila i o rodno stereotipnim modelima žensko-muških uloga koji još uvijek postoje u odgojno-obrazovnom sustavu, o položaju žena u ruralnim područjima i njihovoj višestrukoj diskriminaciji, o ulozi političkih stranaka, ali i organizacija civilnog društva u aktiviranju žena iz manjih sredina da se aktivno uključe u donošenje odluka u svojoj zajednici jer je obilazak županija pravobraniteljice pokazao da u onim gradovima i županijama gdje ima više žena na mjestima odlučivanja u lokalnoj zajednici tamo je i socijalna politika rodno senzibiliziranija.

Na kraju je pravobraniteljica pozvala sve građanke i građane da se s punim povjerenjem obrate njezinom uredu ukoliko smatraju da su diskriminirani jer Ured ima odlične mehanizme za utvrđivanje je li došlo do diskriminacije.