sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Javno priopćenje povodom homofobnih izjava u predizbornoj kampanji

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova smatra neophodnim javno reagirati na homofobne izjave pojedinih sudionika političke kampanje koja je ušla u svoju završnu fazu. Pravobraniteljica je svjesna kako u tijeku političke kampanje politički govor često postaje oštriji, a ponekad prelazi i granice uobičajene pristojnosti. Stoga Pravobraniteljica upozorava kako sudjelovanje na političkoj sceni ne uživa bezrezervnu zaštitu ustavnog načela slobode izražavanja.

Korištenje predizborne političke kampanje u svrhu pozivanja na ograničavanje temeljnih prava koje Ustav Republike Hrvatske jamči svim osobama koje se nalaze pod njegovom zaštitom, kao što su npr. prava na slobodu kretanja i dostojanstvenog sudjelovanja u životu hrvatskog društva samo zato jer su određene seksualne orijentacije, ne ulazi u opseg zaštite načela slobode izražavanja i predstavlja kršenje antidiskriminacijskih jamstava kako propisanih Zakonom o ravnopravnosti spolova tako i Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

U svjetlu navedenog, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u svojoj ulozi nezavisnog antidiskriminacijskog tijela jasno izražava stajalište kako svi građani i građanke predstavljaju jednako vrijedan dio hrvatskog društva bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Pučki pravobranitelj izdali su i zajedničko priopćenje povodom izjave čelnika šibensko-kninskog HDZ-a Ante Kulušića na stranačkom skupu u Šibeniku. Zajedničko priopćenje glasi:

"Izjava g. Ante Kulušića, saborskog zastupnika i visokog dužnosnika stranke na predizbornom skupu Hrvatske demokratske zajednice u Šibeniku 27.11.2011.g. "ne želimo da nam homoseksualci hodaju po poljani", neprihvatljiva je i predstavlja primjer izražavanja netrpeljivosti i diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.

Takva izjava, ne samo da je kršenje temeljnih vrijednosti Izbornog etičkog kodeksa, nego je i javno poticanje na diskriminaciju, što je zabranjeno Zakonom o suzbijanju diskriminacije i Zakonom o ravnopravnosti spolova.

Stoga posebno zabrinjava činjenica da ispad netrpeljivosti i poticanja na neravnopravnost nije ni ovog puta naišao na trenutačnu osudu i ograđivanje sudionika ovog stranačkog skupa niti je takva osuda uslijedila naknadno.

Ponovo ističemo da predizborna kampanja ne smije biti izgovor za ovakve ispade kao i da se poziv na diskriminaciju i ograničavanje temeljnih ustavnih prava s obzirom na seksualnu orijentaciju ne može pravdati slobodom govora i mišljenja."


Iz medija:

"Homofobije nije sloboda govora", Libela 29.11.2011.

"Pučki pravobranitelj: Kulušić je otvoreno poticao na diskriminaciju, zašto onda nije odgovarao?", Index, 29.11.2011.

"Ispad netrpeljivosti nije ni ovog puta naišao na osudu iz HDZ-a", T-portal, 29.11.2011.

"Kulušićev ispad potiče na diskriminaciju homoseksualaca", Večernji list, 29.11.2011.