sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Javno priopćenje povodom nasilničkog napada na transrodnu osobu

Oštro osuđujem kukavički nasilnički napad počinjen nad Adnanom Buljubašićem, transrodnom osobom, koji se dogodio 8. travnja 2011. u Koprivnici kada su ga, prema pisanju medija, dvojica muškaraca zaskočila s leđa, vrijeđala, udarila u potiljak i bacila na tlo gdje su ga nastavili udarati.

Iako je, prema neslužbenim podacima Koprivničko-križevačka policija na tragu počiniteljima, činjenica je da se ovakvi nasilnički napadi nad pripadnicima LGBTiQ zajednice periodički pojavljuju pa smatram neophodnim još jednom ponoviti da je Republika Hrvatska donijela niz zakona na području zaštite prava seksualnih i rodnih manjina te da Zakon o suzbijanju diskriminacije izričito zabranjuje diskriminaciju temeljem rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije što je u skladu i s Rezolucijom o homofobiji (RC-B6-0025/2006) koju je Europski parlament donio 2006. godine.

No, sama činjenica da je diskriminacija nad pripadnicima/cama drugačije seksualne orijentacije zabranjena te da se nasilje nad njima Kaznenim zakonom definira kao zločin iz mržnje, iako neophodna, ipak nije i neće biti dovoljna sve dok takvo nasilje ne izazove široku javnu i društvenu osudu i dok društvo ne osvijesti činjenicu da su žrtve svakog oblika nasilja, po bilo kojoj osnovi, jednake te da našu osudu nasilja zaslužuju svi nasilnici, a empatiju i zaštitu sve žrtve.

Stoga, budući da, nažalost, nasilje nad pripadnicima/cama LGBTiQ zajednice još uvijek ne nailazi na jednaku osudu šire javnosti kao drugi oblici nasilja, za svaku pohvalu je osobna reakcija muškarca koji se, vidjevši nasilje nad transvestitom umiješao čime je spriječio da mu se nanesu ozbiljnije tjelesne ozljede.