sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Priopćenje povodom sudske odluke u predmetu Krešić protiv Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu

opsudvarazdinOpćinski sud u Varaždinu danas je donio pozitivnu odluku u antidiskriminacijskom predmetu koji je dr. sc. Dario Krešić pokrenuo protiv Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. U svojoj odluci Sud je prihvatio ključne tužbene zahtjeve te našao kako je dr. sc. Krešić bio podvrgnut nepovoljnom postupanju od strane FOI-a, koje je bilo temeljeno na njegovoj seksualnoj orijentaciji, te da je bio viktimiziran od strane FOI-a jer je koristio dopuštena pravna sredstva kako bi se zaštitio od diskriminacije. Sukladno tome Sud je zabranio daljini nastavak nepovoljnog postupanja. Ovo je prva presuda ove vrste u Republici Hrvatskoj i u tom smislu ima određenu „presedansku“ vrijednost.

Dr. sc. Krešić je sazvao konferenciju povodom presude za ponedjeljak kada će i Ured pravobraniteljice biti  u poziciji detaljnije komentirati odluku.

Istovremeno Pravobraniteljica želi naglasiti kako je zadovoljna nepravomoćnom odlukom. Odluka je dokaz kako antidiskriminacijska jamstva čija učinkovita implementacija ulazi u nadležnosti Pravobraniteljice nisu samo jamstva na papiru već da mogu biti vrlo učinkovita u praksi. Također, postupak i njegov ishod su vrlo važni za institucionalnu poziciju Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Naime, ovaj primjer pokazuje kako, koristeći svoju ovlast umješačice u takvim sporovima, institucija Pravobraniteljice može vrlo učinkovito doprinijeti provedbi antidiskriminacijskih jamstva stavljajući na raspolaganje žrtvama diskriminacije, ali i sudu, svoje značajno stručno znanje i iskustvo u ovom području.

 

Iz medija:

Iskorak i Kontra pozivaju: LGBT osobe diskriminirane na poslu, hitno nam se javite za pomoć, Jutarnji list, 17.7.2012.

Diskriminiranje Darija Krešića, H-alter, 17.7.2012.

Poruke slučaja Krešić, H-alter, 16.7.2012.

Krešić se izborio za pravdu, H-alter, 16.7.2012.

Presuda gay profesoru važna za sudstvo u Hrvatskoj, dnevno.hr, 16.7.2012.

Iskorak i Kontra zadovoljni presudom u slučaju Darija Krešića, Novi list, 16.7.2012.

Pravobraniteljica o slučaju Krešić vs. FOI "Presuda ima presedansku vrijednost", Queer, 13.7.2012.

Prva presuda za diskriminaciju zbog spolnog opredjeljenja, Jutarnji list, 13.7.2012.

Pala presuda - fakultet diskriminirao gej profesora !, Queer.hr, 12.7.2012.

Attachments:
Download this file (KresicvsFoi.pdf)KresicvsFoi.pdf[ ]643 Kb