sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Međunarodna organizacija rada usvojila Konvenciju o sprječavanju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada

ILONa konferenciji održanoj 10.-21. lipnja 2019. u Ženevi, Međunarodna organizacija rada (MOR) usvojila je niz propisa s ciljem poboljšanja položaja radnika u svijetu, koji se jednim dijelom tiču i unaprjeđivanja ravnopravnosti spolova u području zapošljavanja i rada. Najznačajniji propis je Konvencija br. 190 o sprječavanju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada („Convention concerning the elimination of violence and harassment in the world of work“), kojom se državama članicama nalaže poduzimanje niza mjera s ciljem prevencije i sprječavanja rodno utemeljenog nasilja i uznemiravanja u području zapošljavanja i rada, ističući da su žrtve tih oblika nasilja najčešće djevojke i žene.

Uz Konvenciju su donesene i Preporuka br. 206 o sprječavanju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada te Rezolucija o sprječavanju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada, kojom se države članice pozivaju da ratificiraju Konvenciju. U skladu s time, Pravobraniteljica očekuje da Republika Hrvatska u što kraćem roku ratificira ovu Konvenciju.

Na konferenciji je također donesena Stoljetna deklaracija o budućnosti rada u kojoj MOR države članice poziva na učinkovito ostvarivanje ravnopravnosti spolova u području zapošljavanja i rada.

Sve informacije o konferenciji i usvojeni dokumenti dostupni su na mrežnim stranicama Međunarodne organizacije rada.