sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Komentar izjave rektora Zagrebačkog sveučilišta

tportallogoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić komentirala je za T-portal izjavu rektora Zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa, prigodom obraćanja studentima i studenticama na Sveučilištu u Zagrebu i dodjele sveučilišnih stipendija u kategorijama izvrsnosti, nastavničkih STEM smjerova, za uspješne sportaše i studente i studentice slabijeg socioekonomskog statusa, koji je izjavio da kada se „cure…vrate s 35-40 godina, neudane i bez djece“, a da su „to stvari na koje treba misliti u životu“. Pravobraniteljica smatra da je rektor koristio spolni stereotip utemeljen na patrijarhalnoj podjeli rodnih uloga prema kojoj su žene te koje trebaju voditi računa o svojoj životnoj dobi, neovisno o svom stupnju obrazovanja, da ispune svoje primarne uloge majke i supruge.

Činjenica je da posljednjih 28 godina žene čine većinu diplomiranih na visokim učilištima, da je od 2005. njihov udio od 60% konstanta te da iako još uvijek nezadovoljavajući njihov udio u STEM zanimanjima, i to se polako, ali sigurno mijenja na bolje. Želja mladih žena da putuju, uče i napreduju u svom poslu i karijeri, u Hrvatskoj ili izvan nje, ne može se sagledavati kao eventualni neuspjeh ukoliko istovremeno ne postanu majke ili se ne udaju, jednako kao što se za muškarce neće smatrati neuspjehom ako se ne ožene i ne postanu očevi, nego se posvete poslu i karijeri. Ovakvo razlikovanje temeljem spola, ali i obiteljskog, odnosno bračnog statusa, koje promovira određene životne izbore kao prihvatljivije u odnosu na druge, i to samo za žene, ujedno predstavlja i spolnu diskriminaciju.

Svaka žena, kao i svaki muškarac, ima pravo odlučivati o vlastitom životu i ispunjavanju vlastitih želja, i svaki je izbor jednakovrijedan dok god je slobodan. Budući da smo se kao društvo opredijelili za  ravnopravnost spolova koju smo upisali i u Ustav RH, javna osoba poput rektora najviše obrazovne institucije kao što je Zagrebačko sveučilište dužan je voditi računa o svom položaju autoriteta i promovirati društvene vrijednosti sukladno zakonima i Ustavu.

T-portal, 27.4.2018.