sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Reagiranje na slučaj paljenja slikovnice „Moja dugina obitelj“

Dugine obiteljiZajedničko svim načinima slavljenja ili obilježavanja fašnika je traženje krivca za sve nedaće iz protekle godine. Fašniku se sudi, on priznaje krivnju i spaljuje ga se na glavnom trgu. U Kaštelima su odlučili spaliti slikovnicu "Moja dugina obitelj" i tako indirektno zaprijetiti nasiljem svim istospolnim obiteljskim zajednicama. 

Nezamislivo je da se čak i figurativno za sve nedaće tijekom godine odabiru oni koji su bez moći, oni koji su manjina unutar manjine. I to samo zato što su drugačiji od većine, iako ne predstavljaju nikakvu prijetnju niti utječu na živote onih koji su ovim svojim činom javno obznanili svoju mržnju. 

Gdje su u tome tolerancija različitosti i ljubav prema bližnjemu, gdje je humanost, gdje je svijest o činjenici da se i među tom djecom koja su prisustvovala i/ili sudjelovala u činu paljenja lomače, nalaze i oni koji će možda sutra otkriti svoju istospolnu orijentaciju. I kojoj je ovime poručeno da ju trebaju duboko sakriti kako bi izbjegli nasilje nad sobom. No, za razliku od Fašnika koji se spaljuje, stvarnost je nemoguće i spaliti i zaustaviti. Jer spolne manjine nisu apstraktni pojam već osobe iz našeg okruženja - naša vlastita djeca, naši prijatelji, članovi naših obitelji ili obitelji koje poznajemo. Oni su ti kojima se na ovaj način poručuje da ne zaslužuju bolje od nasilja. Jer govor mržnje i svi oblici manifestacije takvog govora jesu nasilje. Stoga, oštro osuđujem ovaj incident koji svojom zastrašujućom i nehumanom porukom nadilazi narodne običaje jer progovara govorom mržnje prema jednoj ranjivoj skupini onih čija ljudska prava još uvijek nisu u potpunosti zaštićena.

Iz medija:

Novosti, 8.2.2018.