sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Javno priopćenje povodom promjene rute Split Pride-a

duginazastavaVezano za današnju najavu predstavnika splitskih gradskih vlasti koju su prenijeli mediji, a prema kojoj će do dana održavanja Povorke ponosa u Splitu, 9. lipnja 2012., komunalne gradske službe sa Rive ukloniti pozornicu koja se trenutno redovito koristi za javne manifestacije, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova p o n o v n o  u p o z o r a v a  kako se radi o postupanju suprotnom  Zakonu o ravnopravnosti spolova kao organskom zakonu koji zabranjuje izravnu diskriminaciju temeljem spolne orijentacije.

Naime, pravobraniteljica ne spori kako su gradske vlasti nadležne odlučivati o nizu komunalnih pitanja, ali upozorava kako ova odluka ne predstavlja samo prekoračenje Ustavom i zakonom dodijeljenih ovlasti, već se u konkretnom slučaju radi o odluci iza koje stoji jasna namjera da se određenu skupinu osoba dovede u nepovoljniji položaj zbog njihove spolne orijentacije ili zalaganja za promicanje prava i položaja LGBT građana i građanki, a što je u suprotnosti sa zabranom diskriminacije temeljem spolne orijentacije iz Zakona o ravnopravnosti spolova.

Ova namjera jasno se ogleda u činjenici da su gradske vlasti javno obznanile kako će ukloniti pozornicu i javni razglas do održavanja Split Pride povorke, iako se na toj istoj pozornici trenutno održavaju razne manifestacije, te je jasno kako će pozornica nakon Povorke biti vraćena. Radi potpune informiranosti javnosti treba jasno navesti kako su organizatori Povorke sami financirali troškove korištenja pozornice te u tu svrhu nisu korištena sredstva grada Splita.