sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica u Otvorenom o Nacionalnom planu za borbu protiv diskriminacije

Otvoreno2004 6Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić gostovala je u emisiji Otvoreno Hrvatske televizije na temu donošenja Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije s Akcijskim planom provedbe. Pravobraniteljica je objasnila značenje tog dokumenta koji treba pratiti nacionalni zakonodavni okvir i organski zakon o suzbijanju diskriminacije koji definira 18 diskriminacijskih osnova unutar koje se nalaze posebno osjetljive društvene skupine. Akcijski plan za provedbu mora dati prioritet u očuvanju prava onih društvenih skupina koje mogu ući u rizik diskriminacije.

Pravobraniteljica je naglasila da od 2008.-2017. pravobraniteljske institucije i organizacije civilnog društva locirale su posebno osjetljive društvene skupine i područja u kojima postoje izazovi vezani za njihova prava, a temeljem rada na konkretnim slučajevima i analize trendova te statističkih pokazatelja. Sve te spoznaje bi trebao sadržavati nacionalni dokument koji se bavi borbom protiv diskriminacije. Pravobraniteljica je naglasila da posebno ugrožene skupine koje se u Akcijskom planu definiraju su osobe s invaliditetom, beskućnici, starije osobe i nacionalne manjine, a da su iz dokumenta izostavljene spolne i rodne manjine kao i reproduktivna prava žena.

Također se ne govori o diskriminatornim sadržajima u odgojno-obrazovnim materijalima niti o diskriminaciji trudnica i majki s malom djecom na tržištu rada. Pravobraniteljica je zalaže da se stečena prava ne dovode u pitanje i podržala javnu raspravu koja bi trebala uslijediti. Izrazila je nadu i očekivanje da konačni dokument bude u skladu s programom Vlade za naredno četverogodišnje razdoblje.

Iz medija:
 
Emisiju Otvoreno možete pogledati ovdje >>

Direktno.hr, 21.4.2017.