sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Osuda napada suzavcem

Temadana12022017 webPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je za Temu dana Hrvatske televizije izjavu povodom napada suzavcem u zagrebačkom klubu SuperSuper u kojem je u trenutku napada bilo oko 300 ljudi na LGBT tematskoj zabavi. Pravobraniteljica je istaknula da je neophodna šira javna osuda homofobije kao društveno neprihvatljive te da zbog čestog izostanka iste, nažalost, još uvijek postoji nepovjerenje LGBT osoba u zaštitu institucija.

Osvrnula se i na diskriminatorne sadržaje vezane uz spolnu orijentaciju ili rodni identitet na koje je, temeljem provedenih analiza, ukazivala resornom ministarstvu.

Također je navela statističke podatke i analize EU prema kojima Republika Hrvatska po broju osoba koje su bile žrtve nekog oblika zlostavljanja temeljem svoje spolne orijentacije zauzima visoko 2. mjesto. Spomenula je i da prema istraživanjima LGBT organizacija čak 74% LGBT osoba doživjelo je neki oblik zlostavljanja. Naglasila je potrebu donošenja akcijskog plana koji bi bio usmjeren rješavanju problema s kojima se susreću LGBT osobe te važnost jačanja i podrške civilnom društvu koje je društveni korektiv i uvjet demokratičnosti.

Cijelu izjavu možete pogledati na webu HRT-a, ovdje >>

Izjavu pravobraniteljice o istom događaju objavile su i druge televizije:

Nova TV, Dnevnik, 12.02.2017.

i

RTL Danas, 12.02.2017.