sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Izjava Pravobraniteljice za HINA-u

hinalogoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova dala je izjavu HINA-i vezano za slučaj obiteljskog nasilja u obitelji Lalovac o kojem su izvještavali mediji. Pravobraniteljica je istaknula kako nije zaprimila pritužbu u konkretnom slučaju od gđe Lalovac, niti ima službenu informaciju je li prijava podnesena nadležnim tijelima tj. policiji ili državnom odvjetništvu. U tom smislu vrlo je nezahvalno upuštati se u raspravu o konkretnom slučaju. Obzirom na činjenicu da je gđa. Lalovac putem medija iznijela optužbe o obiteljskom nasilju, njena tvrdnja je postala javna te stoga postoji obveza nadležnih tijela da postupe sukladno postojećem pravnom okviru o suzbijanju nasilja u obitelji. Tu prije svega valja ukazati na Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji koji precizno definira koje su obveze i ovlasti državnih tijela u takvim situacijama (policije i državnog odvjetništva). 

Ovlasti Pravobraniteljice u takvim situacijama su jasne. Pravobraniteljica ne može samostalno utvrđivati je li do nasilja u obitelji došlo. No, Pravobraniteljica ima nadležnost nadzirati ispravnost i učinkovitost postupanja onih tijela koja su prema Protokolu ovlaštena postupati po pritužbama radi nasilja u obitelji što se prvenstveno odnosi na policiju i centre za socijalnu skrb. Pravobraniteljica to učestalo radi onda kada joj se žrtve nasilja u obitelji  prituže jer smatraju da ta tijela ne poštuju svoje obveze i time ugrožavaju učinkovitost zaštite od nasilja u obitelji. Pravobraniteljica opetovano upozorava na razornost učinaka koje nasilje u obitelji ima za društvo, a posebno za jednakost žena u društvu.

Nasilju u obitelji se kontinuirano u godišnjim izvješćima Pravobraniteljice upućenih Hrvatskom saboru posvećuje posebna pažnja, a podaci jasno ukazuju na postojeće prepreke učinkovitijeg suzbijanja tog oblika neravnopravnosti. Nasilje u obitelji je žalosna konstanta u našem društvu koja tek povremeno dođe u fokus javnosti ili zbog tragičnih posljedica kojima su najčešće izložene žene ili zbog toga jer se radi o javnim osobama kao u konkretnom slučaju. Pravobraniteljica je i u tom smislu ukazivala kako javne osobe stoga imaju i posebnu odgovornost te da se od njih posebno očekuje da svojim postupcima niti na koji način ne dovode u pitanje jamstva ravnopravnosti spolova bez obzira radilo se o njihovim javnim nastupima ili ponašanju u sferi koja naizgled nije izložena oku javnosti. Stoga, kada se pojavi sumnja da su svojim ponašanjem povrijedili jamstva ravnopravnosti spolova takve osobe moraju biti spremnije od ostalih građana i građanki tolerirati interes javnosti da nadležna tijela utvrde opravdanost takve sumnje. Međutim, temeljem informacija koje smo saznali iz javnosti, možemo na svoju inicijativu zatražiti očitovanje policije i  državnog odvjetništva, a obzirom na navode gđe. Lalovac da je prijavila nasilje policiji koja je prijavu proslijedila DORH-u.

Naše analize i ukazuju na trend brutalizacije nasilja nad ženama, posebno od strane partnera (bračnih, izvanbračnih) te konstantno upozoravamo kako nadležna tijela ne koriste sve mjere (posebno mjere zaštite) koje su im na raspolaganju.

Iz medija:

HINA, 13.1.2017.

Novi list, 13.1.2017.

T-portal, 13.1.2017.

Maxportal, 13.1.2017.

Slobodna Dalmacija, 13.1.2017.

RTL vijesti, 13.1.2017.

Politika plust, 13.1.2017.

Direktno.hr, 13.1.2017.

Seebiz.eu, 13.1.2017.

N1 TV, 13.1.2017.

Index.hr, 13.1.2017.