sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica dala izjavu za Glas Slavonije

gs-logoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić komentirala je za Glas Slavonije podatak da je prema pregledu stanja FINA-e gotovo dvostruko više blokiranih muškaraca nego žena. Istaknula je da je iz navedenih statističkih podataka teško izvoditi čvrste zaključke o uzrocima ovako značajne razlike. Za takvu vrstu zaključka neophodno je preciznije empirijsko istraživanje pozadine navedenih statističkih brojki. Na primjer, iz dostavljenih podataka vidljivo je da nedostaje podatak o udjelima osoba jednog i drugog spola koji ne mogu ispuniti kreditne obveze u ukupnom broju osoba njihovog spola koje su stranka ugovornog kreditnog odnosa. 

No, ono što je također odmah zamjetno je činjenica da je razlika od 22 statistička poena znatna. Kao takva ona ukazuje 1) da se ne radi o statistički slučajnoj pojavi te 2) da je opravdano pretpostaviti da bi nepovoljniji položaj žena u hrvatskom društvu, a posebno na hrvatskom tržištu rada u značajnom dijelu mogao biti uzrok takve razlike. 

Pravobraniteljica je u svojim izvješćima Saboru dosljedno ukazivala da Hrvatska po broju žena koje su u potpunosti izvan tržišta rada na samom EU začelju. Štoviše, žene koje se odluče uključiti na tržište rada suočene su sa činjenicom da je stopa nezaposlenosti žena viša od one muškaraca odnosno da je prosječna plaža koju žene u Hrvatskoj ostvare za svoj rad značajno niža od one koju ostvare muškarci.  Opis jaza u plaćama koji govori da žene u Hrvatskoj gotovo čitav prosinac rade „besplatno“. Svi ti podaci detaljno su opisani u izvješćima Pravobraniteljice koje su javno dostupna na http://prs.hr/index.php/izvjesca.
 
S obzirom na ove neumoljive činjenice koje ukazuju na nepovoljnost odnosa hrvatskog gospodarstva prema ženama u Hrvatskoj nije nerazumno zaključiti kako bi bilo izuzetno korisno preciznije istražit u kojoj mjeri neravnopravnost žena u Hrvatskoj određuje i ovu razliku u njihovom udjelu u ukupnom broju osoba koje ne mogu ispuniti kreditne obveze u odnosu na muškarce.

Link na članak u Glasu Slavonije >>