sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica javno komentirala sve češća ubojstva žena

ubojstva zenaPovodom najnovijeg ubojstva i samoubojstva u Varaždinu, pravobraniteljica Višnja Ljubičić komentirala je za Jutarnji list sve češća ubojstva žena od strane njihovih supruga, odnosno sadašnjih ili bivših partnera. Napomenula je kako je najčešće riječ o ubojstvu vatrenim oružjem za koje postoji sumnja da je u ilegalnom vlasništvu. Ono što treba uvijek imati na umu je to da je nasilje nad ženama najčešće prisutno dulje i vrlo često su s njim već upoznate nadležne institucije. Međutim, nasilnici se često ‘izvlače’ uglavnom bez zatvora i/ili s blagim, isključivo novčanim kaznama. Stoga uporno upozoravamo nadležne institucije na uzroke porasta nasilja nad ženama, kao i na porasta broja ubojstava žena koja su počinili njima bliski muškarci. 

Pravobraniteljica prvenstveno skreće pozornost svim nadležnim institucijama uključenim u suzbijanje i procesuiranje nasilja nad ženama kako se svako nasilje nad ženama smatra oblikom spolne diskriminacije sukladno Deklaraciji UN-a o uklanjanju nasilja nad ženama (donijeta 20. 12. 1993.) koju je Republika Hrvatska ratificirala još 2001. godine. Uz deklaraciju, Republika Hrvatska ima obvezu primjenjivati i UN-ovu Konvenciju o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena (NN 03/01) te Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda Vijeća Europe s pripadajućim provedbenim protokolima.

Pravobraniteljica opetovano upozorava da je još 22. siječnja 2013. godine, Republika Hrvatska potpisala Konvenciju o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja (tzv. Istanbulska konvencija) no da istu još nije ratificirala za razliku od većine zemalja u okruženju, od kojih neke nisu još ni članice Europske unije. Stoga, Pravobraniteljica poziva nadležne na hitnu ratifikaciju ove Konvencije. U preambuli navedenog dokumenta nasilje nad ženama definirano je kao „rodno uvjetovano nasilje“ i „sredstvo dominacije muškaraca nad ženama“. Konvencija ujedno predstavlja i prvi međunarodni ugovor koji daje definiciju roda te traži od država koje su je ratificirale da urede svoj zakonodavni sustav i sustav suzbijanja, procesuiranja i kažnjavanja nasilja nad ženama na način da on bude jasan, precizan i učinkovit.

Pravobraniteljica drži da politika nulte tolerancije prema nasilju nad ženama za koju se Republika Hrvatska opredijelila znači najstrože kažnjavanje svakog počinitelja nasilja te potpuno odsustvo primjene odredbi o sporazumijevanju o krivnji i/ili o svrhovitosti pokretanja kaznenog progona, odnosno odredbi o ublažavanju kazni nasilnicima. Prema stajalištu Pravobraniteljice, jedino se ovakvim tumačenjem načela nulte tolerancije prema nasilju nad ženama ono može efikasno suzbijati te potencijalnim počiniteljima slati nedvojbena poruka o potpunoj društvenoj neprihvatljivosti bilo kojeg oblika nasilničkog ponašanja nad ženama.

Iz medija:

http://www.jutarnji.hr/vijesti/crna-kronika/epidemija-ubojstava-svaki-mjesec-najmanje-jednu-zenu-ubije-partner-a-sto-ocekivati-kad-sudovi-salju-poruku-da-se-s-tim-zlocinom-lako-izvuci/5283807/ Jutarnji list, 20. 11. 2016.