sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica za Bjelovarsko-bilogorski radio o Global Gender Gap izvješću

bbrPravobraniteljica Višnja Ljubičić komentirala je za Bjelovarsko-bilogorski radio rang listu od 144 zemlje u odnosu na rodni jaz između žena i muškaraca u četiri područja: gospodarskom, obrazovnom, zdravstvenom i političkom. Republika Hrvatska našla se na 68. mjestu što je najlošiji rezultat od 2006. kada je Svjetski gospodarski forum počeo sa Global Gender Gap izvješćima. 2006. i 2007. godine RH je bila na visokom 16. mjestu, da bi već 2008. godine pala na 46. mjesto. Međutim, rangiranje zemalja u ovom izvješću samo po sebi ne odražava stupanj ravnopravnosti spolova u RH u odnosu na druge zemlje koje su bolje ili lošije rangirane niti znači da je ravnopravnost spolova u 2006. i 2007. bila bolja nego što je danas. Pravobraniteljica je istaknula da je indeks praćenja rodnog jaza koncipiran tako da se fokusira na mjerenje jaza, a ne na stupanj razvoja neke zemlje u praćenim područjima.

Dala je primjer da se na prvim mjestima nalaze Island, Finska, Norveška i Švedska, ali da su tik do njih Ruanda na 5. mjestu, Filipini na 7. i Nikaragva na 10. mjestu. Ako pogledamo područje gospodarstva onda je na prvom mjestu Burundi, a Norveška je tek 7. ili Island koji je inače sveukupno prvi, tu je tek na 9. mjestu. Razlog tome je što indeks mjeri jaz, pa ako u nekoj siromašnoj ili manje razvijenoj zemlji je taj jaz manji, ta će zemlja biti rangirana više. Pravobraniteljica je istaknula i da ne možemo biti zadovoljni ovako niskim mjestom koje se sigurno temelji i na vrlo lošim rezultatima zastupljenosti žena u politici, na upravljačkim pozicijama, jazu u plaćama.

Komentar pravobraniteljice bit će emitiran u programu BBR-a 9.11.2016. u Dnevniku u 15 sati i opširnije u emisiji "Srijedom po sredini" u 18:00 sati.