sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica gošća u emisiji „Ujutro prvi" Hrvatskog radija

HRT radioPravobraniteljica Višnja Ljubičić je bila gošća urednici i voditeljici Jasmini Popović na prvom programu Hrvatskog radija u emisiji „Ujutro Prvi“, na temu ravnopravnosti spolova u području političke participacije u svjetlu predstojećih prijevremenih parlamentarnih izbora. Komentirala je aktualnu situaciju na domaćoj političkoj sceni i činjenicu da se prema klasifikaciji Interparlamentarne unije Republika Hrvatska nalazi tek na 92. mjestu po zastupljenosti žena u nacionalnom parlamentu te je pojasnila mehanizme koji se primjenjuju u Hrvatskoj i drugim zemljama Europske unije s ciljem povećanja zastupljenosti žena u zakonodavnoj vlasti.

Također je upoznala slušateljstvo sa bitnim stavkama iz dva priopćenja koja je Pravobraniteljica jučer objavila na svojim internetskim stranicama, a koja se odnose na poštivanje zakonskih odredbi o ravnopravnosti spolova na kandidacijskim listama i komunikaciju u javnom govoru u (pred)izbornoj kampanji.

Pored toga, odgovorila je i na pitanja vezano za rodne stereotipe u području obrazovanja, seksizme u medijskim kampanjama, a i ulogu Pravobraniteljice u kurikularnoj reformi te preprekama s kojima se žene susreću u području zapošljavanja i rada, ponajprije s obzirom na dob i majčinstvo.