sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica gostovala na Radio Istri

radioistraPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, gostovala je na Radio Istri u emisiji „Život žene“. U svom razgovoru pravobraniteljica je navela kako je najveći broj pritužbi građana i u 2015. godini ponovo pristigao iz područja rada i zapošljavanja te da je zamijećen porast pritužbi vezan uz nasilje u obitelji, ali i iz svih ostalih područja nadležnosti rada ureda. Istaknula je kako je među ženama niska stopa radne aktivnosti zbog nemogućnosti usklađivanja obiteljskih i profesionalnih obaveza te da je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, udio prosječne plaće žena u prosječnoj plaći muškaraca u 2015. godini iznosio 89,8%, što je jaz u plaćama od 10,2%.

Pravobraniteljica je pojasnila kako su trendovi koji dodatno pridonose neravnopravnosti spolova na tržištu rada povećanje broja sklopljenih ugovora o radu na određeno vrijeme i rast broja ugovora o radu s parcijalnim (nepotpunim) radnim vremenom koji se uglavnom sklapaju sa ženama. Međutim, skrenula je pozornost na činjenicu da su osnovni razlozi jaza u plaćama i dalje u upornoj rodno utemeljenoj horizontalnoj i vertikalnoj segregaciji, te u podjeli rada na muška i ženska zanimanja. Od 19 privrednih grana, žene su podzastupljene u 16. Pravobraniteljica je dalje istaknula nedostatak jasno strukturirane, sustavne i organizirane politike zapošljavanja žena kao sredstava dokidanja neravnopravnosti na tržištu rada.

Konačno, pravobraniteljica je navela kako je zabilježeni trend brutalizacije nasilja u obitelji iz 2014. godine, nastavljen i u 2015. godini, te da se nasilje u obitelji i dalje polako ali sigurno seli iz prekršajne u kaznenu sferu. Međutim, naglasila je i kako se ipak vide određeni pozitivni pomaci u pružanju pomoći i zaštite žrtvama obiteljskog nasilja u smislu promptne reakcije policije na svaku dojavu o nasilju.