sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica o nasilju u obitelji za "Svijet sigurnosti"

svijetsigurnostiPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je izjavu za portal Svijetsigurnosti.com vezano za nasilje u obitelji koje su počinile žene nad muškarcima. Temeljem podataka koje vodi MUP u 2015. zbog prekršajnog djela nasilja u obitelji evidentirano je 77% muškaraca i 23% žena (počiniteljice nasilja nad muškarcima i drugim ženskim osobama u obitelji).

Radom na pojedinačnim pritužbama te provedenim ispitnim postupcima, Pravobraniteljica je utvrdila kako bi uzrok povećanom broju prijava žena radi obiteljskog nasilja mogao biti složeniji nego što izgleda na prvi pogled. Naime, evidentno je da su obiteljski nasilnici u natpolovičnoj većini muškarci te da se kod nasilja u obitelji najčešće radi o kombinaciji fizičkog, psihičkog i ekonomskog nasilja. U obiteljskom nasilju žene se vrlo često brane od napadača, a dešava se i da mu uzvraćaju psovkama ili vrijeđanjem. U slučaju kada intervenira policija, evidentira da su povrijeđene obje osobe koje su sudjelovale u događaju i zaključi da se radi o međusobnom obiteljskom obračunu te prekršajno prijavi oba bračna druga ne praveći razliku između primarnog počinitelja i žrtve.

Trend privođenja oba partnera nastavio se i u 2015., a takva praksa je protivna Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji i ukazuje na nedostatak rodno-senzibiliziranog pristupa u radu policije. Neophodno je da se djela verbalnog, psihičkog i ekonomskog nasilja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji dovode u vezu s kontekstom, povijesti i kronologijom nasilja u svakom konkretnom slučaju.

Članak na portalu Svijet sigurnosti, 27.4.2016.