sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica u emisiji "Ravnopravne među nama"

TV4rijekeKAPovodom Međunarodnog dana žena pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić je u Karlovcu s predsjednicom Ženske grupe „Korak“ Mirjanom Duduković sudjelovala u emisiji „Ravnopravne među nama“ TV 4 rijeke Karlovac. Pravobraniteljica se osvrnula na postignutu razinu ravnopravnosti muškaraca i žena po područjima koja prati. Detaljnije se osvrnula na položaj žena na tržištu rada istaknuvši najveće prepreke za žene, a to su dob i majčinstvo.

Trendovi koji prevladavaju su jaz u plaćama (10-11%), podzastupljenost žena u čak 16 od 19 područja djelovanja, povećanje kaznenih djela nasilja u obitelji i brutalizacija takvog nasilja koja često završava tragično po žene žrtve, političku podzastupljenost žena koja se pokazala najnižom u posljednjih 15 godina.

Pravobraniteljica je spomenula i nekoliko slučajeva iz prakse vezano za konkretne primjere pritužbi građana i građanki te naglasila važnost edukacije svih onih koji na bilo koji način su odgovorni reagirati i djelovati u slučajevima obiteljskog nasilja, ali i šire javnosti čija je moralna i građanska dužnost prijaviti nasilje kojem svjedoče.