sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica promptno reagirala na novi slučaj nasilja nad ženama

Nasilje-nad-zenamaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, po saznanju za vijest o fizičkom nasilju muškarca nad dvije sestre, kojima je nasilnik, prema prenesenim informacijama, bio poznanik, te o, navodnom, neprikladnom tretmanu žrtava po prijavi nasilja, odmah je putem svojeg službenog facebook profila kontaktirala osobu koja je prenijela vijest i postavila fotografije žrtava tražeći od nje detalje konkretnog slučaja. Povodom jučerašnje reportaže o incidentu u središnjem RTL-ovom dnevniku, gdje su žrtve imenovane, Pravobraniteljica ponovo napominje kako je po saznanju za imena žrtava, zatražila i od policije, i od medicinske struke, ali i od nadležne taksi službe očitovanja vezana uz navedene pritužbe te objašnjenja za njihovo (ne)postupanje.

Povodom ovog slučaja, Pravobraniteljica ponovo ukazuje da se Republika Hrvatska opredijelila za nultu toleranciju prema nasilju nad ženama što podrazumijeva da će se svaki oblik nasilja nad ženama (naj)strože kvalificirati i kažnjavati, da se počinitelji takvog nasilja neće puštati da se brane sa slobode, da će se uvijek izricati najstrože kazne i promptno reagirati na svaki  slučaj.  U svjetlu navedenih okolnosti, Pravobraniteljica ponovo skreće pozornost nadležnim tijelima, prvenstveno policiji, državnim odvjetništvima, sudovima i zdravstvenoj službi, na činjenicu da se nasilje nad ženama, smatra oblikom spolne diskriminacije i rodno-uvjetovanim nasiljem.

Vezano za ovaj slučaj, pravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je i izjavu za radio Yammat koja je emitirana 10. veljače u emisiji "Molim, dajte objasnite".

RTL Danas, 08. 02. 2016.