sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica na HRT-u upozorila na porast sve brutalnijeg nasilja nad ženama

HRT za web - screenshot 2Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, u svom je nastupu ponovo skrenula pozornost javnosti na neprihvatljivu praksu po kojoj se državna odvjetništva nagađaju s počiniteljima nasilja nad ženama. Upozorila kako se takva praksa, bez obzira što je Zakon o kaznenom postupku dozvoljava, ne bi trebala primjenjivati ni na jedan obliku nasilja nad ženama. Kada  postoji dovoljno drugih materijalnih dokaza koji terete nasilnika, pravobraniteljica drži da državna odvjetništva ne bi trebala 'pregovarati' s počiniteljima nasilja nad ženama o kaznenom progonu, čak ni tada kada žrtva odustane od svjedočenja protiv počinitelja pozivajući se na blagodat nesvjedočenja.

Istaknula je kako je u svojoj praksi praćenja provedbe Zakona o ravnopravnosti spolova i rada na pritužbama građana u zadnjih dvije godine uočila trend brutalizacije nasilja nad ženama, kao i to da ono iz sfere prekršajnog seli u sferu kaznenog zakonodavstva. Naglasila je kako je potrebno ozbiljno analizirati uzroke ovakvog trenda te razviti učinkovitu strategiju suzbijanja ove vrste nasilja.

U tom smislu je i Inicijativa "preuzmite odgovornost za ubojstvo žena" danas u Zagrebu pozvala odgovorne u vlasti da osiguraju da se što prije krene s primjenom novog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji kao i da se ratificira Istanbulska konvecija za što se pravobraniteljica zalaže još od 2013. godine kada je Konvenciju potpisala Republika Hrvatska.

Iz medija:

Osvješćivanje institucija - Preuzmite odgovornost za ubojstvo žena, HRT, 6.2.2016.