sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Izjava za Bjelovarsko-bilogorski radio o predstojećim parlamentarnim izborima

bbrPravobraniteljica je dala izjavu za Bjelovarsko-bilogorski radio vezano za predstojeće parlamentarne izbore. Naglasila je kako će ustrajati na dosadašnjoj praksi preporuka političkim strankama da prilikom sastavljanja kandidacijskih lista vode računa o člancima Zakona o ravnopravnosti spolova koji nalažu uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca na izbornim listama propisujući kako osjetna neuravnoteženost postoji ako je zastupljenost jednog spola u tijelima političkog i javnog odlučivanja niža od 40%.

Vezano za odluku Ustavnog suda, Pravobraniteljica je skrenula pažnju na činjenicu da Ustavni sud u svojoj Odluci nije dirao odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova, tj. članak 35. koji propisuje kazne od 20.000-50.000 kuna za političke stranke i druge ovlaštene predlagatelje koji prilikom predlaganja lista kandidata/tkinja za izbor zastupnika/ca u Hrvatski sabor, predstavnička tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i članova/ica za Europski parlament - ne poštuju načelo ravnopravnosti spolova utvrđeno člankom 15. Zakona o ravnopravnosti spolova.

Pravobraniteljica je naglasila da se nada da će usprkos odluci Ustavnog suda, a s obzirom na činjenicu da je
u sadašnjem sazivu Hrvatskog sabora svega 25% zastupnica, stranke, odnosno koalicije koje izlaze na izbore, poštovati načelo razmjerne zastupljenosti muškaraca i žena pri sastavljanju izbornih lista bez obzira na propisane sankcije, odnosno odluku Ustavnog suda, te time pokazati da je RH spremna napraviti civilizacijski i demokratski iskorak u poštivanju temeljnih ljudskih prava, bez prijetnji sankcijama.

Izjave pravobraniteljice objavljene su u emisiji "Srijedom po sredini", 30.09.2015. i "Dnevnik Bjelovarsko-bilogorskog radija", 16.10.2015.