sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Delegaciji Odbora za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta predstavljen švedski model borbe protiv prostitucije

prostitutionDelegacija Odbora za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta boravila je u Stockholmu gdje je delegaciji predstavljen švedski model borbe protiv prostitucije u usporedbi sa modelima drugih zemalja. Švedska je, naime, 1999. usvojila Zakon o kupovini seksualnih usluga koji kriminalizira samo kupca usluga, a ne i prodavatelja/icu. Model Ovim pristupom smanjena je učestalost ulične prostitucije za 60% te je došlo do značajnog smanjenja povezanih Vrsta kriminala poput trgovine ljudima, pranja novca, nasilja i slično.

Istovremeno, model legalizacije prostitucije u Njemačkoj služi interesima profita (doveo je do povećanja BDP-a za 5%), ali ne i do smanjenja stope nasilja i drugih oblika povezanog kriminala. Naglašeno je kako je posebno zabrinjavajući trend „glamurizacije“ prostitucije i isticanje onih rijetkih prostitutki koje su zadovoljne svojim načinom života, a zanemarivanje većine koja trpi nasilje, ponižavanje i društvenu stigmu. Delegacija EP-a je pozvala švedsku ministricu za ravnopravnost spolova da održi predavanje u Europskom parlamentu. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova se već godinama zalaže za švedski model kriminalizacije kupaca usluga te dekriminalizacije prostitutki budući da je prostitucija jedan od najgrubljih i najtežih oblika eksploatacije uglavnom žena. Prema našem važećem zakonodavstvu  prostitutka i kupac nemaju isti stupanj prekršajne odgovornosti jer prekršajno uvijek odgovara osoba koja se odaje prostituciji, s tim da kupac usluga može odgovarati samo kazneno, ali jedino u slučaju kada je mogao ili morao znati da je prostitutka žrtva trgovanja ljudima što je teško dokazivo.

Pravobraniteljica se zalaže za kriminalizaciju kupaca usluga i iz razloga što se u posljednje vrijeme često naglašava da su prostitutke u prostituciji dobrovoljno što navodi na krive zaključke o osobama koje pružaju seksualne usluge a  koje su prisiljene na prostituciju iz ekonomskih razloga, kako bi osigurale egzistenciju sebi i osobama koje o njima ovise,  najčešće djeci. Sva provedena istraživanja pokazuju da je prostitucija usko povezana uz nasilje nad ženama svih oblika i intenziteta  te je posve neprimjereno prostituciju svoditi na manji broj osoba koje se zbog raznih osobnih razloga koji nisu povezani s ekonomskom nuždom ili preživljenim nasiljem iz prošlosti, odaju prostituciji.

Iz medija:

Odbor za ravnopravnost spolova EP-a na predstavljanju švedskog modela borbe protiv prostitucije, Libela, 13.5.2015.

Europska unija može od Švedske učiti o prostituciji, monitor.hr, 12.5.2015.

Attachments:
Download this file (Glas Slavonije 14.05.2015.pdf)Glas Slavonije 14.05.2015.pdf[ ]457 Kb