sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Priopćenje povodom komentara ministra gospodarstva upućenog ministrici okoliša

Budući da su političari, pa tako i članovi i članice Vlade, javne osobe koje su svojim djelovanjem, ponašanjem i izjavama neprekidno pred očima javnosti te da rade posao kojim, pored ostalih dužnosti, postavljaju i standarde ponašanja i javnog komuniciranja sukladno zakonima i politikama donesenim u Hrvatskom saboru, njihova je odgovornost za ono što govore i rade veća.

Izjava, koju je nedavno, prema izvještavanju medija, potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva  uputio ministrici zaštite okoliša i prirode, citiram: „Ne zamarajte svoju glavicu ekonomskim temama jer ima tko brinuti o tome“ suprotna je načelima ravnopravnosti spolova jer na seksistički način omalovažava mišljenje ministrice i potvrđuje rašireni spolni stereotip po kojem važne teme, kao što je ekonomija, nisu za žene. Budući da se istim deminutivom ne bi obratio muškoj osobi njegovim korištenjem je diskriminirao ministricu temeljem spola.

Podsjećam da je Vijeće Europe izdalo Preporuku Rec (2007) 17 Odbora ministara državama članicama pod nazivom „Standardi i mehanizmi ravnopravnosti spolova“ u kojoj izrijekom stoji da „vlade država članica imaju jasnu i obvezujuću zadaću da ukinu sve oblike diskriminacije i postignu ravnopravnost spolova“ te da moraju „preuzeti odgovornost u vezi s rezultatima te politike“. Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila je i Preporuku 1555 (2002) kojom su Vlade zemalja članica, među kojima je i Republika Hrvatska, pozvane da u zakonodavstvo uvedu koncept seksizma te da ga osude jednako kao i rasizam, što dovoljno govori o poimanju seksizma kao prepreke u ostvarivanju pune ravnopravnosti spolova koja je prepoznata kao jedna od temeljnih sastavnica svakog demokratskog društva.

Stoga smatram da u praktičnoj provedbi donesenih zakona i politika o postizanju pune ravnopravnosti spolova javne osobe, koje su dužne provoditi zakone kojima se zabranjuje diskriminacija temeljem spola, moraju biti uzor.


Vezana izjava pravobraniteljice objavljena u Temi dana na Radio 101.