sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica o Odluci Ustavnog suda za Radio Istru

radioistraU emisiji „Život žene“ na Radiju Istra, 18. siječnja 2015. emitirana je izjava pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić vezana za Odluku Ustavnog suda RH o privremenoj obustavi Obiteljskog zakona s posebnim fokusom što ta Odluka znači za prava izvanbračnih zajednica u odnosu na bračne. Pravobraniteljica je izjavila da je Odluka (Rješenje) Ustavnog suda RH o privremenoj obustavi Obiteljskog zakona zacijelo presedanska odluka te će na sudovima i nadležnim institucijama biti teret primjene novonastale situacije i reflektiranje pravnih učinaka.

 

Obiteljski zakon koji je Ustavni sud privremeno obustavio iz primjene, izjednačio je u potpunosti statusni položaj bračnih i izvanbračnih zajednicama čime je izvanbračnim zajednicama zajamčen jednak pristup nizu povlastica – porezne olakšice, socijalna podrška, posvajanje – koje su do izglasavanja zakona bile pružene samo bračnim zajednicama.  Odlukom Ustavnog suda, izvanbračne zajednice privremeno su izgubile pristup tim povlasticama. Izuzetak je mogućnost korištenja porezne olakšice u pogledu poreza na dohodak koja je nedavnim izmjenama izričito propisana Zakonom o porezu na dohodak.  

S obzirom da je Ustavni sud svojom odlukom naložio da se „ privremeno  obustavlja izvršenje svih pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na osnovi Obiteljskog zakona“ ostaje nejasno u kojoj mjeri povlastice koje su tijela državne vlasti u periodu od 1. rujna 2014. priznale izvanbračnim drugovima a temeljem Obiteljskog zakona i dalje proizvode pravne učinke.

Također je nejasno kako će se i da li će se moći ostvariti institut posvajanja djece za izvanbračne partnere obzirom da, prema starom Obiteljskom zakonu,  nisu mogli navedeno pravo ostvariti.  

Obzirom na izmijenjen postupak pokretanja brakorazvodnog postupka u odnosu na stari Obiteljski zakon, držimo da nadležne institucije trebaju promptno reagirati i obavijestiti stranke u postupku o postojećim izmjenama kako se njihov postupak ne bi nepotrebno odužio, što je neprihvatljivo ako se radi o slučajevima obiteljskog nasilja.

Ovakva obveza slijedi i iz same odluke Ustavnog suda koji je u toč. 769. svoga Rješenja naveo kako će se „postupci započeti po ObiZ-u/14 nastaviti po odredbama ObiZ-a/03“ dok je „za djelotvornu provedbu ovog rješenja u praksi nadležna, u skladu s člankom 31. stavkom 3. Ustavnog zakona, Vlada Republike Hrvatske.“