sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica za Glas Slavonije o ravnopravnosti na mjestima odlučivanja

GlasSlavonije12012015Glas Slavonije od 12.1.2015. objavio je odgovor pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić
vezano za zastupljenost žena na mjestima odlučivanja. Pravobraniteljica je istaknula da dosljedno podržava korištenje pozitivnih mjera koje bi zajamčile uravnoteženiju zastupljenost žena i muškaraca na izbornim listama. Ne možemo tvrditi da smo ostvarili stvarnu demokratizaciju političkog odlučivanja ako je u tijelima političkog odlučivanja sustavno podzastupljena društvena skupina koja brojčano čini više od polovice ukupnog stanovništva.

Pravobraniteljica smatra kako je predložena izmjena izbornog zakonodavstva korak u dobrom smjeru, ali istovremeno ukazuje kako taj korak neće biti dostatan ako se dopusti da sudionici izbora žene „gurnu“ na dno izbornih lista kako bi zadovoljili formu, a izbjegli svrhu ove mjere. Pravobraniteljica je stoga dosljedno zastupala stajalište kako bi pozitivna mjera kojom se jamči uravnotežena zastupljenost na izbornim listama trebala imati oblik tvz. ziper sustava prema kojem bi osobe različitog spola bile naizmjenično (par-nepar) navedene na predloženoj listi.

Sukladno navedenom, Pravobraniteljica se vrlo aktivno zalaže i za uravnoteženu zastupljenost žena na upravljačkim pozicijama u trgovačkim društvima koja posluju na EU tržištu uključujući i hrvatsko tržište. Štoviše, Pravobraniteljica je na natječaju za Progress program Europske unije ostvarila financiranje projekta čiji cilj je podignuti svijest o koristima uravnotežene zastupljenosti spolova na upravljačkim pozicijama u trgovačkim društvima te razviti konkretne mjere koje bi pridonijele većoj zastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama na hrvatskom tržištu (http://staklenilabirint.prs.hr/).

Članak:

Žena je u Hrvatskoj, kao i u većini zemalja EU-a, premalo tamo gdje se odlučuje, Glas Slavonije, 12.1.2015.