sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Mišljenje Pravobraniteljice o amandmanima Vlade RH na Prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak

Logo facePravobraniteljica za ravnopravnost spolova smatra kako je odluka Vlade Republike Hrvatske od 24. studenog 2014. da Hrvatskom saboru uputi amandmanima izmijenjen Prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak te u Zakon uključi odredbu kojom izričito izjednačuje pristup poreznim olakšicama za bračne i izvanbračne zajednice odnosno životna partnerstva vrlo važan korak u uklanjanju prepreka punoj jednakosti bračnih i izvanbračnih zajednica kao jednako vrijednih oblika obiteljskog života.

Hrvatski sabor je 28. studenog 2014. izglasao predložene izmjene Zakona o porezu na dohodak. Pravobraniteljica je još 31. listopada 2014. nadležne saborske odbore upoznala sa diskriminirajućom praksom Porezne uprave koja je usprkos izričitoj odredbi čl. 11. Obiteljskog zakona, izvanbračnim zajednicama nastavila uskraćivati pristup poreznim olakšicama namijenjene članovima uže obitelji građana te je Hrvatski sabor pozvala da iskoristi svoju ovlast i amandmanima osigura da se u prijedloge izmjena Zakona o porezu na dohodaka i Zakon o porezu na promet nekretnina uključe izričite odredbe kojima bi se u potpunosti implementirao čl. 11. Obiteljskog zakona te uklonile prepreke koje nalazimo u praksi poreznih tijela.
Pravobraniteljica se s istom inicijativom obratila Hrvatskom saboru  još u rujnu 2013. godine. Nadležni saborski odbori podržali su stajalište Porezne uprave koja se izričito protivila tim izmjenama. Pravobraniteljica stoga pozdravlja odluku Vlade da sama izmjeni Prijedlog zakona o izmjenama Poreza na dohodak kao i odluku Plenarne sjednice Hrvatskog sabora da te izmjene izglasa.

Pravobraniteljica smatra kako je nakon navedenih izmjena jasno da porezna tijela kroz svoju praksu moraju u potpunosti poštivati čl. 11. Obiteljskog zakona, bez obzira o kojoj vrsti poreza se radi.

Više na stranicama Vlade RH.