sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica dala izjavu za Tportal vezano za aktualno pitanje ostvarivanja prava na pobačaj u zdravstvenim ustanovama

VLJPravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je izjavu povodom upita elektronskog medija Tportal o temi liječničkog priziva savjesti i ostvarivanja prava na pobačaj u zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj. Pravobraniteljica je u izjavi najavila objavu rezultata istraživanja koje trenutno provodi a čiji cilj je utvrditi razinu dostupnosti ostvarivanja prava na pobačaj u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama. Rezultati istraživanja bit će objavljeni u sklopu Izvješća o radu Pravobraniteljice za 2014. godinu.

Iako postoji odgovarajuća zakonska regulativa koja uređuje navedenu problematiku, postavlja se pitanje njezine provedbe u praksi, a u čemu važnu ulogu ima i Ministarstvo zdravlja. Iz izvještaja 'Siva zona: Pitanje abortusa u Republici Hrvatskoj' Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) vidljivo je kako standardizirana procedura vezana uz pružanje informacija o prekidu trudnoće ili standardna procedura ginekološkog pregleda žene koja želi obaviti abortus nije propisana od Ministarstva zdravlja, već varira ovisno o pojedinoj bolnici. Proizlazi kako zdravstvene ustanove imaju potpunu autonomiju kad je riječ o prekidu trudnoće, a što u konačnici rezultira ograničenom dostupnošću te određenom pravnom i medicinskom nesigurnošću za žene.

Pravobraniteljica načelno preporučuje da se priziv savjesti ne koristi kao kolektivno pravo, već isključivo kao individualno pravo te da zdravstvene ustanove i druge pravne osobe koje obavljaju zdravstvenu djelatnost osiguraju pristup ostvarivanja prava na pobačaj te ističe da će se zalagati za to da žene imaju pravo na samostalno odlučivanje o svim aspektima vlastitog reproduktivnog zdravlja u okviru zakonskih uvjeta i ograničenja te da im u skladu s tim nacionalni zdravstveni sustav omogući nesmetano ostvarivanje zakonom zajamčenih prava.

Iz medija:

Žestok ženski otpor liječničkom prigovoru savjesti, romni.net, 30.10.2014.

Žestok ženski otpor liječničkom prigovoru savjesti, članak u izvornom obliku, Tportal, 29.10.2014.

Pravobraniteljica naglasila da žene imaju pravo samostalno odlučivati o svom reproduktivnom zdravlju, Vox Feminae, 30.10.2014.

Sve će bolnice koje imaju odjele ginekologije morati obavljati pobačaje, Šibenik news, 29.10.2014.

Žestok ženski otpor liječničkom prigovoru savjesti, Ženska mreža, 29.10.2014.