sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica dala intervju za Bjelovarsko-bilogorski radio uoči Svjetskog dana seoskih žena 15. listopada

seoska-zena-radi-na-imanjuPravobraniteljica Višnja Ljubičić danas je uoči sutrašnjeg obilježavanja Svjetskog dana seoskih žena dala intervju za Bjelovarsko-bilogorski radio na temu položaja seoskih žena.

Pravobraniteljica je u intervjuu govorila o položaju žena u ruralnim sredinama u usporedbi s ženama u urbanim sredinama, o njihovom uključivanju u procese odlučivanja u području političke participacije, njihovoj zastupljenosti u području rada i zapošljavanja te o stereotipima s kojima su suočene, kao i o razlozima zbog čega su nerijetko žrtve nasilja u obitelji. Snažne tradicijske uloge predstavljaju prepreku za razvoj potencijala ruralnih žena, a izražena patrijarhalnost u ruralnim područjima često za posljedicu ima i ekonomsku ovisnost žena što pogoduje i ekonomskom nasilju kao i ostalim oblicima obiteljskog nasilja. Stoga je važno ukazivati na njihov težak položaj i oblike diskriminacije s kojima su suočene.

Intervju s pravobraniteljicom emitirat će se sutra 15. listopada u emisiji o ravnopravnosti spolova „Srijedom po sredini“ u 18 sati, a repriza je u noći sa srijede na četvrtak (15. na 16. listopada) u 01:00 sati na frekvenciji 100,1 FM.