sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Intervju za emisiju Ravnopravnost - radio Daruvara

Radio daruvarPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je telefonski intervju za radio Daruvar koji je emitiran u radijskoj emisiji "Ravnopravnost" 22. kolovoza 2014. godine. Središnja tema emisije bila je stupanje na snagu Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola.

Pravobraniteljica je naglasila važnost ovog Zakona za osobe istog spola, ali i za društvo u cjelini. Istaknula je glavne značajke samog Zakona te podsjetila na važnu poruku Ustavnoga suda, sažetu u mišljenju od 14. studenog 2013. godine u kojoj se, između ostaloga, vrlo jasno i nedvosmisleno kaže kako:
" …eventualna dopuna Ustava odredbom prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca ne smije imati nikakvog utjecaja na daljnji razvitak zakonskih okvira instituta izvanbračne i istospolne zajednice u skladu s ustavnim zahtjevom da svatko u Republici Hrvatskoj ima pravo na poštovanje i pravnu zaštitu svoga osobnog i obiteljskog života te svoga ljudskog dostojanstva."
Pravobraniteljica je svoj telefonski intervju zaključila sa izjavom kako je Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola veliki korak naprijed za ljudska prava u Republici Hrvatskoj i još veći za jednakost, dostojanstvo i prava LGBT osoba u našoj zemlji.
U emisiji su još gostovali gsp. Danijel Martinović, koordinator udruge Zagreb Pride i gsp. Vladimir Bilek, saborski zastupnik.