sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Javno priopćenje u vezi pjesme i video spota "Šminkerica"

sminekricaPovodom upita građanki i građana te internetskog portala Libela u vezi dječje pjesme “Šminkerica” koja se kao video spot emitira na TV Dječja televizija, Pravobraniteljica izdaje sljedeće priopćenje.

Izvršivši uvid u video spot i tekst pjesme “Šminkerica” u izvedbi dječjeg zbora "Zagrepčanke i dečki" (autor teksta Slavko Olujić, ujedno i voditelj zbora) koji se već neko vrijeme emitira na TV Dječja televizija (u privatnom vlasništvu TV Jabuke), Pravobraniteljica je utvrdila da tekst pjesme nije primjeren utoliko što na seksistički način promovira stereotipne društvene rodne uloge u kojem se žene tretiraju kao inferiorne, manje vrijedne te kao objekti i to, u konkretnoj pjesmi, već u dobi djeteta.

Eventualna namjera autora “Šminkerice” da pjesma bude zabavna, “šaljiva” i privlačna djeci ni u kom pogledu ne može opravdati izrazito negativan odgojni učinak svodeći seksističku percepciju žene u kontekst društveno poželjnog ponašanja. Element ironije koji autor pjesme navodi kao opravdanje (Večernji list, 07.08.2014. – poveznica niže) nije vidljiv ni iz teksta pjesme ni iz njene interpretacije kroz aranžman i koreografiju u video spotu, a čak i da je vidljiv, upitno je razumijevanje koncepta ironije djece predadolescentskog uzrasta (kojem je pjesma namijenjena). Točno je, kako se navodi, da pjesma ima odgojnu funkciju, ali razvidno je da je ona isključivo diskriminatornog učinka.

“Mama, napiši mi zadaću ako me voliš…. Faks sam opet promašila, nije taj za tebe mila. Šminkerica želim ja biti… Štreberice one male, cijeli dan po faksu zuje… Tata, tatice, sastavi mi lektiru, ako me voliš… Veterina mi ne leži, ekonomija nikako, građevina to ne štima, ja sam ipak cura fina…Šminkerica ja ću biti, zašto to i dalje kriti, garderoba uvijek šik …cipele zadnji hit. Na faksu se našetava, šminku, puder obožava, a počelo je onim: Mama, mamice napiši mi zadaću ako me voliš.”

Iz teksta pjesme, naime, proizlazi kako djevojčice nisu zainteresirane za školovanje u "ozbiljnim" profesijama već samo zato da budu "šminkerice", dok roditelje emocionalno ucjenjuju svojim izgledom kako bi oni odradili njihove zadaće za njih. Konkretno, to znači da se promovira stereotip kako je za djevojčice, a time i za djevojke, odnosno žene, najbitnije da "lijepo" odnosno atraktivno izgledaju, a ne da se obrazuju i/ili rade. Imperativ izgleda, forme, šminke, a ne sadržaja, znanja i sposobnosti, predstavlja 'kult tijela/izgleda' te se nameće ženama iz razloga kako bi one bile što privlačnije muškarcima. U tom smislu, žene (djevojčice) tretiraju se samo kao objekti muške zabave. Zašto bi se školovale, obrazovale i razvijale sposobnosti, dosta je da lijepo izgledaju, da se svide muškarcima i budu njihov “privjesak” tj. ukras koji služi istima za zadovoljenje njihovih potreba, dok su muškarci ti koji će odraditi tzv. ozbiljne poslove.

Pored navedenoga, “Šminkerica” perpetuira stereotip ignorancije i ne-obrazovanja, a promovira površnost i konzumerizam, te je također obrazovno diskriminatoran u odnosu na osobe/djecu koje svoje napredovanje postižu radom, zalaganjem, stjecanjem znanja i osobnim razvojem. S obzirom da Pravobraniteljica u svom radu s osobitom pozornošću prati sadržaje vezane za ravnopravnost spolova u području odgoja i obrazovanja, aktivno sudjeluje u donošenju novih kurikuluma i drugih relevantnih propisa te stavlja primjedbe ukoliko oni promoviraju upravo ovakve stereotipe, tekst pjesme “Šminkerica” držimo vrlo diskriminatornim, štetnim i uvredljivim za djecu, ali i za odrasle. Shodno tome, tekst ove pjesme predstavlja diskriminaciju temeljem spola i u suprotnosti je s čl.6. Zakona o ravnopravnosti spolova (NN 82/08) i čl.1. Zakona o suzbijanju diskriminacije (NN 85/08) te nizom međunarodnih dokumenta koji nalažu uklanjanje stereotipa u svim područjima javnog života kako djeca od najranije dobi ne bi bila izložena štetnim sadržajima u razvojno-odgojnom smislu.

Pravobraniteljica apelira na sve dionike uključene u rad s djecom i mladima da posebnu pozornost obraćaju na to da kroz svoj rad ne pridonose seksističkoj percepciji uloge djevojčice, djevojke i žene koja je u današnjem društvu još uvijek vrlo široko prisutna i otežava postizanje stvarne ravnopravnosti između žena i muškaraca.

Video spot:
Zagrepčanke i dečki: "Šminkerica"

Iz medija:

"Šminkerica" seksistički predstavlja žene kao inferiorne, Tportal 14.08.2014.

Javno priopćenje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova o pjesmi Šminkerica, Libela 14.08.2014.

Priopćenje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Voxfeminae 14.08.2014.

Pravobraniteljica: "Šminkerica" promiče neobrazovanje, površnost i konzumerizam na seksistički način, KLinfo.hr 14.08.2014.

Javno priopćenje Pravobraniteljice, gay.hr, 14.08.2014.

Evo što slušaju hrvatska djeca na televiziji: Pjesma "Šminkerica" je seksistička, uvredljiva i stereotipna, Index 15.08.2014.

Više:

Pjesma "Šminkerica" protivna je društvenim vrijednostima", T-portal, 9.8.2014.

Teško je biti šminkerica, MUF, 13.08.2014.