sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica dala izjavu za portal Deutsche Welle-a u vezi izmjena Kaznenog zakona

dwPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je izjavu za portal Deutsche Welle vezano uz izmjene Kaznenog zakona u dijelu u kojem se inkriminiraju novi oblici nasilja u obitelji.

Pravobraniteljica je u svojoj izjavi naglasila kako  vrlo bitnim smatra uvođenje novog kaznenog djela koje je definirano kao psihičko nasilje u obitelji. Upravo je na taj nedostatak važećeg Kaznenog zakona i upozoravala u svom Izvješću o radu za 2013. g., kao i u svojim javnim istupima.


Pravobraniteljica je istaknula da iz iskustva rada po pritužbama građanki i uočenog ne postupanja institucija u slučajevima psihičkog nasilja u obitelji, isto može ostaviti teže pa čak i razornije posljedice na žrtvu od samog fizičkog nasilja. Upozorila je, međutim, da ostaje vidjeti kako će ovo kazneno djelo procesuirati nadležna tijela kao što su policija i državno odvjetništvo, te kakvu će praksu u takvim postupcima kreirati sudovi. Samo pravodobna i  stručna primjena ovog zakonskog članka može ispuniti svrhu kažnjavanja - zaštiti žrtvu, kazniti nasilnu osobu i djelovati preventivno na eventualne počinitelje/ice.
 
No, Pravobraniteljica je skrenula pozornost na činjenicu da ekonomsko nasilje i dalje ostaje izvan dometa kaznenog zakonodavstva. Polazeći od definicije te vrste nasilja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Pravobraniteljica je istaknula da smatra kako eknomsko nasilje može biti itekako pogubno za žrtvu, budući je u potpunosti može učiniti bespomoćnom pred nasilnikom (npr. u slučaju potpunog ili djelomičnog uskraćivanja vlastitih ili zajedničkih novčanih sredstava za život), ili je može dovesti u krajnje ponižavajući položaj (npr. uskratom pristupa električnoj energiji, plinu i/ili toploj vodi). Slijedom toga, Pravobraniteljica je zauzela stajalište da i ovaj oblik nasilničkog ponašanja u obitelji treba uvesti u sferu kaznenog zakonodavstva.

"Psihičko nasilje gore od fizičkog", Deutsche Welle, 29.7.2014.